Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Vesterhav, LSD og Mao – De bedste tegneserier i 2011

 

Tegneseriernes konventielle territorier udvider sig med hastig fart. Således bød 2011 på både spændende danske og udenlandske genreeksperimenter, som højdepunkter i den mere konventionelle tegneseriefortælling.

 

Tegneserie | Artikel af Christian Jess Rasmussen

 

Tegneserieåret i 2011 bød på spændende genreeksperimenter, hvor grænserne for hvad en tegneserie kan og skal blev udvidet, herunder et fortsat opgør med tegneserieæstetikken som noget der nødvendigvis skal være så ’pænt’ som muligt. Eksperimenterne har dog ikke kun begrænset sig til det æstetiske, også i det narrative er der blevet eksperimenteret med kausalitet og associationsrækker. Alt sammen en frisk overbygning på den naturalistiske tegneserieform, som stadig har stærke kort at spille med. Vi har kigget på tre af de bedste repræsentanter.

Rikke Bakman – GLIMT

Som i Rikke Villadsens IND FRA HAVET, er Rikke Bakmans tegneseriedebut (i bogform), holdt i et upoleret og umiddelbart udtryk. De infantile barnetegninger beskriver en dag i Rikkes barndom i 80’erne ved Vesterhavet. Udviskninger er synlige, farvelægningen er lagt med farveblyant og tegningerne mangler perspektiv og proportion. Derudover kommer udgivelsens kvadratiske form og den begrænsning til én illustration pr. side. GLIMT er frisk og smuk og viser en perfekt overensstemmelse mellem indhold og udtryk.

Læs anmeldelsen her

Charles Burns – X’ET UD

Burns efterfølger til nyklassikeren SORT HUL, er første bind i en planlagt trilogi. For første gang ser vi farver fra Burns’ hånd, og det er nærmest som at se farver for første gang. Værket kombinerer Tintin med William Burroughs og punk, og naturligvis en god dosis af Charles Burns psykedelika, resulatet er nærmest hypnotisk.

- Uanset om Burns formår at samle alle de spor op, han har lagt ud, har han med antydninger, usædvanlig stærk drømmelogik, visuelle tematiske spor og forskellige tegnestile skabt et lille mesterværk i X’ET UD, og det er fantastisk, at vi på dansk kan følge med i, hvad der tegner til at blive endnu et skelsættende værk fra Burns’ hånd.

Læs anmeldelsen her

Li Kunwu & P. Ôtié – ET KINESISK LIV 1: FADERENS TID: 1950-1976

ET KINESISK LIV går den svære balancekunst, at være både underholdende, personligt vedkommende og informativ. I to spor følger vi både den lille drengs biologiske fader og landsfaderen Mao, hvis tankesystem gennemsyrer alt i Kina i pågældende periode. I ekspressive nærmest kalligrafiske tegninger, følger vi børnenes opvækst i et totalitært styre, hvor det vigtigste våben er at kunne den lille røde udenad.

- Første del af trebindsværket er intet mindre end fremragende, og jeg kan slet ikke vente med at læse de resterende to bind, som vil tage fat på kommunistpartiets dominans i tiden efter Mao og den kapitalistiske udvikling i Kina op mod det nye årtusinde.

Læs anmeldelsen her

 

Lagt online 31-12 2011Forrige | Nste

Nyeste artikler

19-09 2012  Pladderpamfletter - Richard Millet LANGUE FANTOME suivi de ELOGE LITTERAIRE D’ANDERS BREIVIK

12-07 2012  Bruce: Bedre i virkeligheden end på bog – ROSKILDE FESTIVAL 2012/Karsten Jørgensen BRUCE SPRINGSTEEN

21-06 2012  Hockeystav og tændstikker – Deirdre McCloskey BOURGEOIS DIGNITY

30-12 2011  Årets bedste børnebøger er også de mest brutale

30-12 2011  Til litteraturens nytårskur er menuen et potpourri af årets anmeldelser

16-09 2011  Det ender galt – Brødrene Woetmann og Mouritz/Hørslev-projektet på CafeTeatret

14-09 2011  Forsnakkelser – Lars Saabye Christensen i ’fri’, gelejdet snak på LOUISIANA LITERATURE 2011

09-09 2011  Yiyun Li på Louisiana Literature 2011

08-09 2011  På kanten af sproget – LOUISIANA LITERATURE 2011 Interview med Gyrðir Elíasson

13-07 2011  Efterord til Roskilde Festival 2011

 

Oversigt over alle artikler

© Litteraturnu 2015