Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

d'herrer filosoffer i pomp og pragt

 

 

En tynd kop te – Richard Rorty og Gianni Vattimo RELIGIONENS FREMTID

 

Denne bog er ingen diagnose af religionens fremtid. Faktisk er det eneste, d’herrer filosoffer har at sige om religionens fremtid, at den bør privatiseres. Hvilket originalt forslag! Hvilken dristig tese! Det er vel nok et held, at så mageløs en tanke er viklet ind i flere lag relativistisk pølsesnak.

 

Religion | Anmeldelse af Dennis Meyhoff Brink

 

Citat

Gianni Vattimo:

Den skriftlige åbenbaring er ikke beregnet på at oplyse os om, hvordan vi er, hvordan Gud er, hvordan tingenes ”natur” er eller geometriens love – og så fremdeles for at frelse os ved ”erkendelsen” af sandheden. Den eneste sandhed, som skriften åbenbarer for os; den, som i tidens løb ikke kan udsættes for nogen form for afmytologisering – eftersom det ikke er en eksperimentel, logisk eller metafysisk udtalelse, men en praktisk appel – er kærlighedens sandhed, næstekærlighedens eller caritas’.

 

Bogens titel kan næppe være andet end et salgstrick. Santiago Zabala forsøger i bogens forvrøvlede forord at få det hele til at handle om religionens fremtid. Men hans krydsklippede citater og studentikose floskler har ikke meget med de efterfølgende teksters fokus at gøre. De handler delvist om filosofferne Richard Rortys og Gianni Vattimos syn på religion. Men de handler meget lidt om religionens fremtid.

Richard Rorty er en tilbagelænet pragmatiker med begge ben plantet nogenlunde solidt i realiteternes muld. Til tider er han skamløst simplificerende, men han leverer også indimellem fine iagttagelser. Det er – alt i alt – et nogenlunde sobert og forholdsvis præcist filosofisk arbejde, han udfører. Hans bidrag til bogen kan man godt blive lidt klogere af, hvis man læser det kritisk.

Gianni Vattimo er til gengæld en fritsvævende hermeneutiker, der tydeligvis har indtaget større mængder Heidegger, end han kunne tåle. Halvt beruset tåger han omkring i en verden af feberfantasier og luftkasteller. I hans version bliver Nietzsches diktum om, at ”alt er fortolkning”, til en enorm tågebanke, der gør alting så uvist og udifferentieret, at man kan forme det efter ens eget hoved. Vattimo er den postmoderne filosofis don Quixote.

Forskellen mellem de to fremgår tydeligt af deres omgang med religion. Rorty argumenterer roligt og nøgternt for, at det giver mere mening at indtage en ”antiklerikal” position, der modsiger magtfulde kirkelige institutioner, end en ”ateistisk” position, der mener at kunne udtale sig om det hinsidige. Vattimo kaster sig derimod ud i grandiose udlægninger af Biblens kulturhistoriske betydning – helt uden at opdage den slående lighed mellem hans egen freestyle-hermeneutik og middelalderens bibeleksegese, der ligeledes kunne få et hvilket som helst budskab ud af den hellige bog.

I en håndevending får Vattimo betydningen af den omfattende tekstsamling, kaldet Biblen, reduceret til én eneste sandhed: ”Den eneste sandhed, som skriften åbenbarer for os … er kærlighedens sandhed, næstekærlighedens eller caritas’.” Herre Jeremias! Hvorfor dog gå den lange omvej omkring hellige skrifter og guddommelige åbenbaringer, hvis budskabet ikke er andet, end at vi skal være gode ved hinanden? Det kan ethvert barn jo lire af!

Hvis Vattimo og Rorty forsimpler tingene groft, så er efterordet desværre ikke meget bedre. Jens Viggo Nielsen forsøger sig her med et par indvendinger imod Vattimos og Rortys relativistiske og idealistiske tendenser. Men det minder mere om en middelmådig universitetsopgave, end om et interessant - eller blot oplysende - filosofisk bidrag. Ak og ve! En tynd kop te.

 

 

Lagt online 12-10 2007Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Religion'

21-11 2012  Vor Herre på lokum! – Bjarne Reuter BOGEN

21-02 2012  Jagten på Noas ark - Frank Westerman ARARAT

19-09 2011  Den søgte tolkning – Lene Højholt AT BLIVE MENNESKE

07-05 2009  Maria fuld af nåde – Lisbeth Smedegaard Andersen GUDS MODER OG HIMLENS VENINDE

24-12 2008  Hyrdemetaforik - Mads Peter Karlsen PASTORALMAGT - OM VELFÆRDSSAMFUNDETS KRISTNE ARV

22-12 2008  Lidt, men godt - Hans-Jørgen Schanz MODERNITET OG RELIGION

14-10 2008  Tro med tro med tro på - Bente Hansen GUD OG HVERMAND

29-05 2008  Bedemand – Simon Grotrian CITRONER TIL VORHERRE

07-04 2008  Et barn er født i Nazaret – Sören Wibeck JESUS – JØDE, REBEL, GUD?

01-08 2007  Er der nogen kristne fundamentalister tilstede? – Sam Harris BREV TIL EN KRISTEN NATION.

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015