Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Ælleluja! – Red. Tea Bendix, Hanne Kvist og Elin Algren–Petersen BØRNENES ÆNSYKLOPÆDI

 

63 danske forfattere og illustratorer har hver især bidraget med frie fortolkninger og forklaringer på mere eller mindre almindelige begreber og ord fra det danske sprog. Resultatet er et overflødighedshorn af litterære lækkerier og visuelle vidundere.

 

| Anmeldelse af Charlotte Hitzner

 

Citat

Gud 2 ( Marianne Iben Hansen)
Min oldemor siger, at Gud er i alle ting. - Er han så også i en hundelort? spørger jeg, men så bliver oldemor pludselig døv. Det er sådan noget, hun kan, min oldemor. Man ved aldrig, hvornår det sker, men lige pludselig, mens man sidder og snakker, kan hun blive døv som et bræt. Det er mærkeligt, for ellers er hun ret frisk af sådan en gammel dame at være. Senere kravler jeg op i sofaen ved siden af hende, mens hun sidder med sin krydsogtværs.
- Oldemor?
- Ja, min ven.
- Er Gud også inde i mig?
- Ja, det kan du tro.
- Over det hele?
-Ja, i hver eneste lille celle af dig, siger hun og lader sin gamle finger stryge fra toppen af mit hoved ned over panden, næsen, munden og videre ned over maven og det ene ben, helt ned til foden. - Hver en lille celle.
- Så har Gud lige spist en leverpostejsmad, siger jeg og griner.
Oldemor smiler til mig og nikker.
- Er Gud også i leverpostej?
-Javist, javist. Gud er i alle ting.
- Og hvad så når maden bliver til lort nede i maven? spørger jeg. Men så bliver oldemor døv igen.

 

Normalt finder jeg det ikke spor charmerende, at man bevidst staver ord forkert eller kækt vender bogstaver om for at indikere – det hér, dét for børn. Tværtom synes jeg, det siger mere om afsenderen end det gør om modtageren, og jeg må indrømme at det betød, at vi kom lidt skævt fra start - mig og encyklopædien.

Men mens jeg sad i hjørnet og vrissede, at det ville svare til at stave Ekstra Bladet med Æ for at være sikker på, at målgruppen kunne følge med, gik mit øje på strejftog og mundvigene fulgte på det skammeligste med. Snart måtte jeg konstatere, at det er svært at bevare den mavesure stemning, når produktet nu engang er så pokkers vellykket, som det her er tilfældet.

Som det fremgår af bagsideteksten, er BØRNENES ÆNSYKLOPÆDI ikke et rigtigt leksikon og behøver derfor heller ikke at tage hensyn til de gængse regler for et sådan opslagsværk. Dette betyder fx, at bogstavet `å´ må lide den kranke skæbne slet ikke at være repræsenteret, da ingen af de 63 bidragsydere har fundet det interessant nok til at beskæftige sig med. Således betyder dette også, at de enkelte opslag er udtryk for subjektive fortolkninger og ikke objektive redegørelser.

Her er dog ingen grund til at klage, og som læser får man så rigeligt til gengæld. I ord og billeder guides man fra 'aftenkjole' til 'Gud' (1 og 2) for slutteligt at ende med 'øjne'. Og det er ikke småting, man lærer undervejs. Fx kan man under opslaget 'engel' erfare at 'hvis engle snubler eller ikke vasker sig, bliver de til djævle.'
En information man på det Teologiske Fakultet efter min mening, strør alt for lidt om sig med.

Fordi opslagene ofte er små afsluttede historier, egner bogen sig glimrende til de lidt nyere læsere, for hvem en længere bog godt kan blive en vel stor mundfuld. Teksten suppleres af et utal af levende og veloplagte illustrationer, der både opererer i forlængelse af teksten, men også optræder som selvstændige opslag, hvilket fx gør sig gældende for Dorte Karrebæks forklaring af ordet 'Bivogn', der forestiller en bi med hjul.

Jeg kan varmt anbefale BØRNENES ÆNSYKLOPÆDI til alle, der synes leg med ord er befriende dejlig – børn såvel som voksne. Slå jer løs!

 

 

Lagt online 12-02 2008Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien ''

23-02 2010  Greatest Hits – Kari Sønsthagen og Torben Weinreich VÆRKER I BØRNELITTERATUREN

04-12 2008  Mums, mums, killibabba – Astrid Lindgren UR-PIPPI

13-10 2008  Bog i fortællingform – Jakob Martin Strid DA LILLE MADSENS HUS BLÆSTE VÆK

24-08 2007  Store projekter – Camilla Mills VILDE MILLE & JAGTEN PÅ ISILJAS FORBANDELSE

17-05 2007  Detektiv på 13 - Oscar K. og Dorte Karrebæk PHILIP E. MARLOW - MORDET PÅ DEN TYRKISKE GRØNTHANDLER

09-05 2007  Trine Søndergård DEN DAG HULAN TOG UD I VERDEN FOR AT FINDE DET ALLERBEDSTE BANDEORD

06-05 2007  Uindfriede forventninger – Astrid Lindgren EVENTYRREJSEN FRA JUNIBAKKEN TIL NANGILIMA

28-04 2007  Rejsen hjem – Niels Lund MÅSKE-HERLUF

24-04 2007  Ostehaps uden bid - Dav Pilkey SØREN SKOLEOST & MEGAROBOTTEN MOD SKOVSVINSINSEKTERNE FRA SATURN

23-04 2007  Højtlæsning på højt plan - Kim Fupz Aakeson SALLIES HISTORIER

 

Skønlitteratur & Lyrik

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015