Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Et frisk pust fra London – Jakob Illeborg DANMARK SET UDEFRA

 

Fløden til den danske nationalrødgrød er blevet sur. En dansk journalist fra London kaster et fremmedartet, men meget tiltrængt ydre blik på den danske velfærds-, klima og indvandrerdebat.

 

Debat | Anmeldelse af Jonathan Bugge Harder

 

Citat

I 2008 er billedet forbløffende anderledes. Danmark er naturligvis stadig et miljøland, men slet ikke et foregangsland som [i 90erne]. Man kan vel konstatere, at hvor den grønne udvikling internationalt de sidste år er gået endog meget stærkt, så følger vi i Danmark samme strategi, som praktiseredes af den tidligere fodboldlandstræner, Richard Møller Nielsen - en kontrolleret defensiv.

 

Selv om Danmark og danskerne har meget at være stolte af, risikerer vi at sakke afgørende bagud i udviklingen, hvis vi ikke lufter ud i debattens indeklima og lader nye idéer komme ind. Det er budskabet i DANMARK SET UDEFRA af Jakob Illeborg – en debatbog, som netop sigter på at krænge dette udluftningsvindue åbent på klem.

Efter et årti i Europas mest multikulturelle by, London, prøver Illeborg at drage nogle paralleller mellem sit nye hjemland og det Danmark, som i hans øjne har forandret sig meget i hans fravær. Med hjælp fra Anthony Giddens, Zac Goldsmith og Timothy Garton Ash tager Illeborg fat på tre vægtige debatter som foregår parallelt i Storbritannien og Danmark: velfærds-, klima- og invandrerdebatten.

Selvom han citerer lystigt fra sine interviews med de lærde briter, er det Illeborgs egen stemme, som går tydeligst igennem i DANMARK SET UDEFRA. Det kunne virke som en misvisende titel på en bog skrevet af en fuldblods dansker, men det er det nu ikke. Læseren bliver nemlig fra bogens første side klar over, at Illeborg – trods det danske navn, danske opvækst og (næsten) fejlfrie dansk – virker fremmed.

Illeborg mener, at danskere skal være mere åbne over for de fremmede, som kommer til landet, at vi bør bruge klimaudfordringen som en anledning til at skabe grøn vækst, og at vi skal af med det selviske klientrefræn ’det er saaaaamfundets skyld’. Som hjemmeboende dansker læser man dette med en vis undren: Ved han ikke, at vi danskere netop lykkeligvis har overvundet ’den misforståede tolerance’ og derved afværget ’svenske tilstande’? Ved han ikke, at Lomborg dygtigt har neutraliseret klimapanikken? Ved han ikke, at det borgerlige systemskifte i 2001 netop handlede om at bringe borgeren i centrum og afskaffe klientgørelse?

Illeborgs holdninger virker således til tider som taget ud af De Radikales valgkamp i 2001, og han indrømmer da også i indledningen, at han anser sig selv som ’internationalist’. Det mest slående ved læsningen af bogen er dog, at det minder én om, hvor få af disse, der er tilbage i den danske debat, og hvor udbredt nationalismen og de såkaldt ’danske værdier’ er blevet. Illeborg sætter endda trumf på sin 2001-idealisme ved at komplimentere den med en række konkrete 2008-eksempler på, hvordan Danmark kunne blive grønnere, få mere for vores velfærd og forbedre integrationen.

Uanset om man deler Illeborgs holdninger eller ej, er bogen værd at læse for sine kløgtige sammenligninger mellem to samfund, som er vidt forskellige, men som har meget at lære af hinanden. DANMARK SET UDEFRA er dog først og fremmest et tankevækkende wake-up call til danske internationalister og et frisk pust til en dansk debat, som på mange områder kunne nyde godt af lidt udenlandsk inspiration.

 

 

Lagt online 10-11 2008Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Debat'

25-05 2012  Fryd & gysen – Anne Middelboe Christensen BRUTALITET & BEGEJSTRING

08-12 2011  De så det nok ikke - Peter Lauritsen BIG BROTHER 2.0

17-05 2011  Endefuld til ungdommen – Stéphane Hessel GØR OPRØR!

09-12 2010  Arbejdernes stemme – Mattias Tesfaye VI ER IKKE DYR, MEN VI ER TYSKERE

15-06 2010  Universitetets nedsmeltning – Sune Auken HJERNEDØD - TIL FORSVAR FOR DET BORGERLIGE UNIVERSITET

22-01 2010  Hør på mig! – Jonathan Safran Foer OM AT SPISE DYR

03-04 2009  Forsvar for folkeskolen – Lars Olsen DEN SOCIALE SMELTEDIGEL

23-12 2008  Kritikkens sammenbrud – Mikkel Bolt & Das Beckwerk I SAMMENBRUDDETS TJENESTE – SAMTALER

26-06 2008  Du slipper ikke Margrethe! – Gretelise Holm HVORFOR ER FEMINISTER SÅ SNERPEDE?

23-06 2008  Post-tsunami-opportunisme og katastrofekapitalisme - Naomi Klein CHOK DOKTRINEN

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015