Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Maria fuld af nåde – Lisbeth Smedegaard Andersen GUDS MODER OG HIMLENS VENINDE

 

Den hellige jomfru har sjældent taget sig bedre ud end i denne grundige og kompetente gennemgang af hendes utallige skikkelser i billedkunsten.

 

Religion | Anmeldelse af Charlotte Hitzner

 

Citat

I de romanske kirker sad Kristus over indgangsportalen som den strenge dommer[...]Han virkede skræmmende og upåvirkelig i sin retfærdighed, men i folks bevidsthed fik Maria snart en særstilling som barmhjertighedens moder, der kunne påvirke sin søn ved at bede for de arme syndere.

 

Det lå ikke i kortene, at Maria skulle vokse sig stor og mægtig; i alt fald var der intet i de kanoniske evangelier, der pegede i den retning. Ikke desto mindre viste det sig tidligt i kristendommen, at jomfruen ikke var sådan at komme udenom, det være sig både teologisk og folkeligt.

I 431 blev dogmet om Marias som Theotokos vedtaget, hvilket betød, at den gode kvinde officielt var gudføderske. Teologisk var dette af stor betydning, fordi man ved at lade en helt almindelig dødelig kvinde føde Jesusbarnet sikrede hans dobbelte natur, hvilket vil sige, at Jesus både var helt menneske og samtidig var helt gud. Dette var et dogme, der på papiret skulle handle om Frelseren selv og inkarnationens kvalitet, men i stedet kom det i høj grad til at bane vejen for en intens folkelig dyrkelse af kvinden, der uden at være besmittet med mandlige kropsvæsker fødte menneskehedens guddommelige frelser.

Til trods for at Det Nye Testamente kun ganske sparsomt beskæftigede sig med Maria og hovedsaligt skildrede hende i stereotyper (moderen, den fødende, den omsorgsfulde og ikke mindst den sørgende), viste hun sig at have en bred folkelig appel. Med Marias stigende popularitet fulgte naturligt en efterspørgsel på en mere detaljeret beskrivelse af Maria liv og levned, hvilket resulterede i en rig mængde legendestof, der skildrede Marias egen undfangelse, barndom, opvækst, ægteskab med Josef, bebudelse og himmelfart. Det er i dette legendestof, billedkunsten hovedsagligt hentede inspiration til Maria-skildringerne og stadig gør det.

Smedegaard Andersen leverer med GUDS MODER OG HIMLENS VENINDE en utrolig vellykket, informativ og brugbar bog, der for Maria-entusiaster er en gave. For nysgerrige og nybegyndere er der dog intet at frygte. Alle kan følge med, ikke mindst på grund af den fremragende formidling af stoffet, der understøttes af rigeligt billedmateriale, der heldigvis er gengivet i en høj kvalitet. Endvidere er mængden af fagstof og -sprog behageligt afbalanceret, så læseren ikke kløjes i, hvad der til tider kan være tør kirkehistorie.

Kronologisk fører Smedegaard Andersen læseren gennem den teologiske og kunsthistoriske Maria-receptionshistorie: Den sorte Madonna, Himmeldronningen, Mater dolorosa, Mediatrix og endog Suppemadonnaen, de er der alle sammen. Vi følger jomfruens storhed og fald, fra evangeliernes anonymitet, over magtfuld formidler mellem Gud og menneske, til reformationens skånselsløse detroniseringen, og hele vejen er man godt underholdt. Damen er ganske enkelt et interessant bekendtskab. Det kan varmt anbefales.

Min eneste anke er, at det er en skam, at et så gennemført værk ikke gengiver centrale tekster som fx Ave Maria bønnen på originalsproget, om ikke i selve teksten så i det ellers så fremragende noteapperat. Men dette hører til i småtingsafdelingen og kan ikke rokke ved, at GUDS MODER OG HIMLENS VENINDE er en udsøgt fornøjelse.

 

 

Lagt online 07-05 2009Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Religion'

21-11 2012  Vor Herre på lokum! – Bjarne Reuter BOGEN

21-02 2012  Jagten på Noas ark - Frank Westerman ARARAT

19-09 2011  Den søgte tolkning – Lene Højholt AT BLIVE MENNESKE

24-12 2008  Hyrdemetaforik - Mads Peter Karlsen PASTORALMAGT - OM VELFÆRDSSAMFUNDETS KRISTNE ARV

22-12 2008  Lidt, men godt - Hans-Jørgen Schanz MODERNITET OG RELIGION

14-10 2008  Tro med tro med tro på - Bente Hansen GUD OG HVERMAND

29-05 2008  Bedemand – Simon Grotrian CITRONER TIL VORHERRE

07-04 2008  Et barn er født i Nazaret – Sören Wibeck JESUS – JØDE, REBEL, GUD?

12-10 2007  En tynd kop te – Richard Rorty og Gianni Vattimo RELIGIONENS FREMTID

01-08 2007  Er der nogen kristne fundamentalister tilstede? – Sam Harris BREV TIL EN KRISTEN NATION.

 

Kunst & Kultur

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015