Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Den perfekte storm - Jesper Berg & Morten Bech FINANSERNES FALD

 

To danske topøkonomer skærer finanskrisen ud i pap.

 

Samfund | Anmeldelse af Kenneth Praefke

 

Citat

The National Riffle Association (NRA) i USA solgte på et tidspunkt et skandaløst, men i visse dele af USA utroligt populært, klistermærke til kofangere, der proklamerede, at skydevåben ikke dræber mennesker, men at det er mennesker, der dræber mennesker. På samme måde er det naturligvis ikke statistikken eller modellerne, der er skyld i den finansielle sektors tab. Man har brugt de statistiske mål og modeller uden at forstå dem rigtigt.

 

Billedet på den hærgende finanskrise – den perfekte storm – er snart så brugt, at det ryger i skuffen med klichéer. Men lad mig bruge det en sidste gang, inden det er helt slidt op.

Den perfekte storm er, når flere ødelæggende storme samles til en altødelæggende storm, der vælter alting på sin vej. Finanskrisen er en samling af flere små storme på de finansielle markeder, der endte med at lægge hele det finansielle system ned. Derfor er undertitlen på FINANSERNES FALD da også: 'hvordan den perfekte storm væltede de finansielle markeder'.

Det tager to topøkonomer godt 300 sider at komme med en simpel og pædagogisk fremstilling af finanskrisens enkeltdele, så ethvert forsøg på at gentage kunsten i denne anmeldelse vil være umulig. Skal årsagerne til krisen koges ned, kommer man ikke uden om de tre nøglepunkter: for stor risikovillighed, svigtende kontrolmekanismer og et uigennemsigtigt system.

Krisen startede på de finansielle markeder, hvor lånene mellem bankerne – det såkaldte interbankmarked - hurtigt tørrede ud, og har i dag bredt sig til den reale økonomi i form af lavere privatforbrug og højere arbejdsløshed. Krisen er blevet allemandseje.

Det er turen fra en isoleret storm i et lille hjørne af det finansielle marked til allemandseje, de to forfattere Jesper Berg og Morten L. Bech tager os med på i FINANSERNES FALD. Jesper Berg er afdelingschef i Danmarks Nationalbank, og Morten L. Bech er seniorøkonom i den amerikanske nationalbank, Federal Reserve. De har altså, som der også står bag på bogen, oplevet finanskrisen på tætteste hold.

Og det kan man tydeligt mærke. FINANSERNES FALD er skrevet med et imponerende overblik og formår overbevisende at skære finanskrisen ud i årsager, konsekvenser og løsninger. Hvad var det, der skete? Hvorfor skete det? Og hvad så nu? Det er ikke så lille en mundfuld Jesper Berg og Morten L. Bech gaber over, men de slipper mere end fint fra det.

Det kræver en vis portion kendskab til økonomisk teori, eller i hvert fald en vilje til at lære noget grundlæggende økonomisk teori, at læse FINANSERNES FALD. Meget konsekvent bindes emnerne, for eksempel fejlagtige incitamentsstrukturer, op på økonomiske begreber som moral hazard eller adverse selection. Og når det først går løs med at trevle de finansielle markeder igennem, er man nød til at knibe øjnene lidt sammen for at følge med.

Det rokker dog ikke det mindste ved, at FINANSERNES FALD er en fremragende bog, der både oplyser og underholder om finanskrisen. Forfatternes fortællelyst er sprudlende, og de har leveret en fin lille lærebog om finanskrisens begyndelse. Den største udfordring for bogens levetid er nemlig, at den er skrevet inden, vi har lagt finanskrisen bag os.

 

 

Lagt online 15-07 2009Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Samfund'

15-06 2012  Fagre nære fremtid – Chan Koonchung DE FEDE ÅR

06-06 2012  De satans jøder – Umberto Eco KIRKEGÅRDEN I PRAG

30-11 2011  Venstrehåndsteorionani – Johannes Andersen m. fl. KUNDER I POLITIKKEN

21-11 2011  Egalitarianere, kom ud af skabet! – Richard Wilkinson og Kate Pickett LIGHED

01-08 2011  Syng os om vreden - Tahar Ben Jelloun DET ARABISKE FORÅR

30-06 2011  Fængslets afskygninger – Devika Sharma AMERIKANSKE FÆNGSELSBILLEDER

26-10 2010  Det genetiske horoskop – Lone Frank MIT SMUKKE GENOM - HISTORIER FRA GENETIKKENS OVERDREV

20-05 2010  Ulæselig fornuft om indvandring - Paul Scheffer INDVANDRERNE

23-04 2010  Indien Business Light – Thomas Sehested INDIEN – VERDENS NÆSTE STORMAGT

03-06 2009  Frankofon panarabisk weltschmerz – Samir Kassir AT VÆRE ARABER

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015