Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

Lone Hørslev og Mads Mouritz gemt bag hår. Foto Kim Wendt

 

Bluegrass, punk, højskolesang – Mouritz/Hørslev Projektet BLIK, BANG BANG

 

Samarbejdet mellem digter Lone Hørslev og sangskriver Mads Mouritz - i mangel af bedre betitlet ’Mouritz/Hørslev Projektet’ - bliver udfoldet og facetteret på en rodet, men god dansksproget plade nummer to - i et øjebliks overjordisk inspiration betitlet BLIK, BANG BANG.

 

Musik | Anmeldelse af Søren Langager Høgh

 

Digt

Smagsprøver høres og ses her

Become a fan her

 

Klangkassen er dyb og dobbeltbundet på Mouritz/Hørslev Projektets anden plade, BLIK, BANG BANG, der i en rastløs fremdrift afsøger nye og ikke mindst originale lydbilleder i en frisk blanding og detaljeret zigzag mellem analoge og digitale instrumenter/maskiner. Pladens 11 sange, hvor Lone Hørslev har skrevet ordene, Mads Mouritz musikken og blomsten af dansk undergrundsmusik har leveret kantet musikalitet, er mere forskellige end de er ens. Anything goes, kunne man kalde konceptet, eller bare ild-i-røven: Aldrig gentage eller dvæle, kun videre, videre, videre.

Sine steder lider pladen ved rastløsheden, f.eks. i flere aparte pip af folklore og visesang samt i stiløvelser som ’Svampeplukker’ (bluegrass), ’Jeg drikker snaps’ (punk), ’I kirken’ (højskolesang - jo jo, Grundtvig- og Erik Grip-style) samt en til ukendelighed skændet umti-umti-version af livehittet, den afklædende ærlige, men også tunge-i-kind-sjove, hymne til småborgerligheden ’Hus og have’.

Omvendt næres pladen sine steder også ved, ja, røvilden, f.eks. i den fængende titelsang, hvor et rent og råt rockudtryk med reminiscenser af Neil Young-knokkel-guitar, Raveonettes-trommer og Rocazino-melodi forløser eksperimenterne i et regulært hit:

- som dødsfald eller at vinde i LOTTO, sådan kan det ramme mig, dit blik, bang bang

Også den stilfærdige drone ’Når du når mig’ rammer en nerve ved at balancere med stor originalitet mellem blaserthed i udtrykket og ømhed i indholdet.

Sjovt nok synger Lone Hørslev leadvokal på netop de to fremhævede numre, og det er i dén grad pladens scoop, at forfatteren har stillet sig om bag ved mikrofonen og svejser ord og stemme sammen. Egentlig burde det ikke virke så uhørt, som det gør, men selvfølgen er fraværende, modet (hos forfatteren) stort og lytterens opmærksomhed uafvendeligt fastlåst på den spæde vokal. Teksterne dyrker det banale og kredser om begær og idyl, hverdag og carpe diem, sprut og melankoli, og det er en fornøjelse at HØRE Hørslevs tekst klemt ned i fraseringer og kælne melodisekvenser:

- Giv mig små grå, BB, fisherman’s friend, gi mig bajere og g/t og Jack D. Døren går op og døren går i og selv den bedste sanger, han kan glemme melodien. Hør et tordenskrald, der er lyn over byen, et udfald af død over tage. Jeg er tørstig og træt af at sørge. Af at stå her alene tilbage

Det næste oplagte skridt for foretagendet må være at lade Mads skrive tekst og Lone lave musik. Eller, selvfølgelig skal de ikke gøre det, for magien, originaliteten og the freshness i Mouritz/Hørslev Projektet ligger netop i mødet mellem Hørslevs poesi og Mouritz' yderst musikalske fritænkning.

 

 

Lagt online 23-11 2009Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Musik'

29-07 2011  Hvis lyde kunne enes - Peter Laugesen og Singvogel DEN HER PLANET GLEMMER VI ALDRIG

22-02 2011  Tungmetallisk – Jens ’Jam’ Rasmussen HEAVY METAL - 40 ÅR MED HÅRD ROCK

21-08 2009  Don’t make fun of daddy’s voice – Jesper Sørensen ALLE DAGE ER SOM SØNDAG

27-04 2009  Et storartet eksperiment – Martin Hall HOSPITAL CAFETERIAS

13-02 2009  Frontkæmperen – Jørgen Leth EN DAG FORSVANDT DUKE JORDAN I HARLEM. TEKSTER OM JAZZ

19-06 2008  Alle sammenligninger falder ud til Mads Wæhrens’ fordel – Mads Wæhrens FLODENS HEMMELIGHED

15-02 2008  Gennemsigtig oversigt – Dorte Hygum Sørensen ROCK

10-02 2008  Danske sangskrivere - Anya Mathilde Poulsen FEMININT FORSTÆRKET

22-10 2007  Et uformelt sted at starte - Peter Dürrfeld OPERAGUIDE

02-10 2007  Alt det der jazz – Peter Laugesen m.fl. CONSUL PEPSI & THE SWEET THUNDER POETRY PARADE

 

Kunst & Kultur

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015