Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

 

Julelege – Henrik Nordbrandt KELDBY SLAGTEREN

 

Der er både sne, julemand og rigelige mængder flæsk i Henrik Nordbrandts julekalenderkrimi KELDBY SLAGTEREN, men det er så som så med den rare, danske julestemning.

 

Krimi | Anmeldelse af Marie Hauge Lykkegaard

 

Citat

Det var snevejrets skyld. Ligesom en sommerfugls vingeslag siges at kunne starte en storm mange tusinde kilometer borte, fik den sne, der den første december fyrre år tidligere var faldet i gården på Stege Kommuneskole, med tiden fatale konsekvenser.
Gårdvagten, en normalt ganske fredelig mand, der dog en gang imellem blev frygtelig hidsig, kunne ikke tåle synet af sne.

 

Dette er ikke en anmeldelse af en åndeløst spændende krimi, der vil stjæle din nattesøvn gennem hele december måned. Der er heller ikke tale om en ny genistreg fra Henrik Nordbrandt. Derimod har vi her at gøre med en ganske uhyggelig julekalender, som ikke giver sig ud for at være mere end lige netop det.

Den 30. november forsvinder Jan Lyngkvist fra sit hjem på Møn. I hans stue finder politiet store mængder blod og en seddel med en dødstrussel på tyrkisk. Elif Kavak, en retsmediciner med tyrkisk baggrund, hentes fra København til Stege for at undersøge sagen sammen med den lokale betjent David Staub. Det viser sig, at Elif har mødt Jan Lyngkvist i Istanbul, da han var udstationeret for Udenrigsministeriet og indhentede oplysninger om PKK.

Efterhånden som vi nærmer os jul, oprulles en grum historie om en drengebande, der spredte skræk og rædsel i skolegården i 1950’ernes Stege. Samtidig leveres nyafkogte kranier og knogler med personlige hilsner rundt omkring på adresser i byen. Er der mon en forbindelse mellem disse hilsner og den tyrkiske i Jan Lyngkvist stue? Kan vi få en opklaring inden jul?

KELDBY SLAGTEREN er langt fra den bedst fungerende krimi. Vi når aldrig rigtigt ind under huden på den kølige og rapkæftede Elif, og det går til tider meget stærkt, når forbrydelserne opklares i de korte kapitler.

På forsiden er betegnelsen ’julemysterium’ imidlertid fremhævet betydeligt mere end betegnelsen ’krimi’, som er forvist til en plads allernederst. Set som en julespøg ligger KELDBY SLAGTEREN absolut i den bedre ende. Selvom Nordbrandt er på udebane i krimigenren, formår han at sætte sit personlige præg på historien. Hvem andre kunne vælge en storbandende tyrkisk retsmediciner, der hader dansk jul, svinekød og bønderne fra provinsen som heltinde i en julekalender? Ligesom digtsamlingen VI DANSKERE, der udkom for få måneder siden, er dette en Nordbrandtudgivelse med klaps til svinebaronerne og den danske hyggementalitet.

Desuden er det dejligt, at læse en julekalender, hvor forfatteren, på trods af historiens længde og de til tider lidt forhastede slutninger, ikke går på kompromis med billedsproget og formår at dvæle ved detaljer, som her i prologen:
- Det var den slags snevejr, der til at begynde med kan føles sært opløftende, næsten euforiserende, men efterhånden som det fortsætter, snart synes lige så endeløst og påtrængende som det mørke, det har afbrudt.

Se, det kalder jeg bittersød julestemning.

Ønsker man sig en næsten nissefri godnathistorie med gys i 24 afmålte doser, er KELDBY SLAGTEREN en udmærket løsning. Ønsker man sig en Nordbrandtsk opsang som kontrast til den fede julemad, er den også ganske velegnet til det. Så kan man jo altid tage et par af hans digte bagefter, hvis man skulle være kommet til at læse forud i sin julekalender.

 

 

Lagt online 01-12 2010Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Krimi'

21-08 2012  Analytisk, min kære Watson – Sir Arthur Conan Doyle ET STUDIE I RØDT

28-07 2011  Sverigs baggård, stofferne, festerne og tømmermændene – Jens Lapidus LIVET DELUXE

11-07 2011  Forførende fransk thriller – Jean-Christophe Grangé DE DØDE SJÆLES SKOV

01-07 2011  Dødens dukker - Franck Thilliez DE DØDES KAMMER

27-06 2011  Spøgelser og svenskere i spandevis – Camilla Läckberg FYRMESTEREN

31-05 2011  Åh, hvem der bare kunne dø i fred – Leif GW Persson DEN DØENDE DETEKTIV

30-05 2011  Araknofili – Thierry Jonquet SPINDLEREN

01-04 2011  Montale vs. de onde og de langskæggede – Jean-Claude Izzo CHOURMO

31-01 2011  Krimi for kendere – Jussi Adler-Olsen JOURNAL 64

24-01 2011  Klichéernes krimifar – James M. Cain DOBBELT DÆKNING

 

Skønlitteratur & Lyrik

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015