Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

 

På skuldrene af kæmper - A. C. Grayling DEN GODE BOG

 

Så er den her. Den ikke-religiøse bibel. Filosoffen A. C. Grayling har med DEN GODE BOG opsamlet visdommen fra de humanistiske traditioner siden antikken i et gigantisk monument over lommefilosofien. Det er en god bog, men har humanismen brug for en bibel?

 

Filosofi | Anmeldelse af Mette Clausen

 

Citat

Ligesom en skydeskive ikke skal sættes op for at man skal ramme ved siden af, således eksisterer der ikke ondskab i verden.

 

En ikke-religiøs bibel. A. C. Grayling, den velkendte engelske filosof, har haft et stort arbejde foran sig med den problemstilling. Men nu foreligger DEN GODE BOG alligevel, 589 sider proppet med den visdom, indsigt og inspiration, humanismen bygger på og har tillegnet sig siden antikken. Det er et gigantisk monument over vestlige såvel som østlige tænkere, og det vidner om en enorm dedikation og arbejdsomhed fra Graylings side.

DEN GODE BOG er ligesom bibelen opdelt i 14 bøger, der belyser forskellige aspekter af livet. Her kan nævnes: Skabelse, Visdom, Trøst, Gerninger og Det Gode. Hver af disse bøger er igen inddelt i små kapitler, der hænger mere eller mindre sammen. Kapitlerne består af små numeriske strofer af ca. 3-5 linier. Dette giver læseren stor frihed, da DEN GODE BOG ikke skal læses ‘cover to cover’, men kan konsulteres efter behov.

I de fleste af bøgerne er stroferne udformet poetisk, undtagen hvor der er tale om historier eller lignelser. Alt indholdet er redigeret af Grayling, og man kan ingen steder se, hvor en given idé stammer fra. Det kan godt irritere. DEN GODE BOG er på ingen måde et opslagsværk i den forstand, så hvis man vil vide mere om et udsagn, må man bruge internetmaskinen. Til gengæld kan man bruge bogen som opslagsværk ud fra tema, hvilket man godt kunne savne i den kristne bibel.

DEN GODE BOG er skabt ud fra det sentiment, at ateister også kan have brug for en bog om livet og de udfordringer, vi møder som mennesker. I det hele taget udstråler bogen en god del spiritualitet; vejen til det gode liv reflekteret i de humanistiske traditioner og deres udødelige visdom. Ja, det er altsammen godt og klogt og indsigtsfuldt, men har vi virkelig brug for en humanistisk bibel?

Bogen ser godt ud på reolen, den er stor og tung og vigtig. Jeg glæder mig allerede til at stille den derhen, men vil jeg nogensinde tage den ud igen? Jeg tvivler. Alle bøgerne er sprængfyldt med visdom, og historierne handler om Xerxes og spartanerne, det skal man jo ikke kimse af. Men hvis man vil lære mere om de græske sagn, kan man jo altid læse Homer. Lignelserne er lig de kristne, bare uden Jesus som formidler, og ordsprogene kan findes i enhver samling lommefilosofi. Selvom bogen som tematisk opslagsværk er god, så bliver den i blanding med de alt for pseudofilosofiske ‘guldkorn’ uinteressant.

DEN GODE BOG er nærmere en digtsamling fra fortiden, som givetvis kan nydes for sin pragt, men som måske kun vil samle støv. Jeg har lidt ondt af Grayling, idet DEN GODE BOG er en så storslået præstation, skabt alene for sin egen skyld. Bogen kan, og vil muligvis, blive brugt af nogen, men hvis man allerede ejer den kristne bibel og POLITIKENS FILOSOFI LEKSIKON, vil den let komme til at stå som et trofæ over Graylings redigeringsevner og ’tyngden’ af vores akkumulerede visdom.

 

 

Lagt online 30-01 2012Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Filosofi'

26-07 2012  At tænke før Platon - Friedrich Nietzsche FRIEDRICH NIETZSCHE OG ANTIKKEN

25-04 2012  At gabe over filosofien – Peter Kemp FILOSOFIENS VERDEN

21-09 2011  Demokratiet sat under filosofisk lup - Kai Sørlander DEN POLITISKE FORPLIGTELSE

02-08 2011  En fiktiv debat med bid i - Ole Morsing LØGSTRUP & SLØK

12-05 2011  Utilitaristisk overvågning – Jeremy Bentham PANOPTIKON – MAGTENS ØJE

07-12 2010  Lidt for lækker – Richard David Precht HVEM ER JEG – OG HVIS JA, HVOR MANGE? EN FILOSOFISK REJSE

17-09 2010  Hvad er samtidsfilosofi? - Giorgio Agamben HVAD ER ET DISPOSITIV? – OG TO ANDRE ESSAYS

08-12 2009  Hvad er liberalisme? - Michel Foucault BIOPOLITIKKENS FØDSEL

04-12 2009  Filosofisk søvnbesvær – Denis Diderot D’ALEMBERTS DRØM

16-11 2009  I me mine – René Descartes AFHANDLINGEN OM METODEN og FILOSOFIENS PRINCIPPER

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015