Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

 

Jagten på Noas ark - Frank Westerman ARARAT

 

Frank Westerman tager os med på en rejse til Ararat – det bjerg som Noas ark efter sigende skulle være strandet på – og det er der kommet en både spændende, lærerig og velskrevet bog ud af.

 

Religion | Anmeldelse af Thomas Falk Larsen

 

Citat

I den bog jeg arbejder på nu, begiver jeg mig ud i grænselandet mellem at tro og at vide, til dels ud fra den undren, jeg oplevede som stor knægt i skolen for omkring 25 år siden. Den viden jeg fik, fungerede som et tveægget sværd: Den gjorde verden omkring mig mere forståelig, men samtidig blev mysteriet også større.

 

Den hollandske journalist og forfatter Frank Westerman er en af de mange, der i takt med, at han er blevet voksen, har set sin kristne barnetro alvorligt truet af den moderne videnskabs rationelle verdensbillede. Det har han skrevet en rigtig fin bog om.

Ararat er navnet på et bjerg, der som en del af en bjergkæde støder op til Tyrkiet, Armenien og Iran. Det er med sine mere end 5.000 meter det højeste bjerg i Tyrkiet. Det var, ifølge den gammeltestamentlige legende om Noas ark, på dette bjerg, at arken strandede med Noa og hans besætning, hvilket vil sige hans familie og et par af hver dyreart på jorden. Alt dette for at redde menneskeheden og dyrene fra syndfloden.

Westerman beslutter sig for at bestige Ararat for ved selvsyn at få klarhed over, hvorvidt myten om Noas ark er sand eller fiktion. Der florerer nemlig en lang række historier om, at man stadig kan se dele af arken bevaret i isen på Ararats tinde.

Læseren bliver taget med på en rejse, der spænder helt fra, hvornår ideen begynder at spire, over forberedelserne til bjergbestigningen, til slutningen med selve bestigningen. Undervejs bliver læseren beriget med både fup og fakta om myten om Ararat. Bogen er fyldt med sjove anekdoter af pseudovidenskabelig karakter, såsom at skabelsens skabelse - ifølge beregninger baseret på Bibelen - kan dateres til søndag d. 22. oktober 4004 f.v.t.

Men læseren får også en indføring i myten om Ararats virkningshistorie, i geologi og vulkaner, samt i bjergbestigningens kunst. Bogen er fyldt med mellemregninger og bihistorier, der for det meste er velplacerede og vedkommende, men i enkelte tilfælde dersværre er generende og forstyrrende for bogens drive.

Westerman veksler konstant mellem religion og videnskab. Han er drevet af en nysgerrighed efter og fascination af at tro. Og han stiller gang på gang sig selv spørgsmålet, om hvorvidt han er gået glip af noget ved at have mistet sin barnetro. Denne problemstilling bliver revitaliseret da han oplever at blive far og pludselig skal forholde sig til sin datters naive - men eviggyldige - spørgsmål om livets mening.

ARARAT er på en og samme tid en rejse på flere planer: I første omgang en mental rejse tilbage til forfatterens barndom, dernæst en filosofisk rejse i spændingsfeltet mellem religion og videnskab, og sidst men ikke mindst en fysisk rejse mod toppen af bjerget Ararats tinder. Bogen har mest af alt karakter af at være én lang artikel. Den er på én og samme tid en rejsebeskrivelse og en selvbiografisk fortælling; den trækker på lige dele populærvidenskab og religiøs mytologi.

Westerman skriver med stort overskud og evner flot den svære kunst at balancere mellem det fortællende og det reflekterende. Bogen er original i kraft af sin stilblanding, og han undgår, at den bliver hverken forvirrende eller søgt. Westerman har i det store hele succes med sit forsøg på at tage myten om Ararat på ordet og begive sig ud i verden for at foretage et realitytjek.

 

 

Lagt online 21-02 2012Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Religion'

21-11 2012  Vor Herre på lokum! – Bjarne Reuter BOGEN

19-09 2011  Den søgte tolkning – Lene Højholt AT BLIVE MENNESKE

07-05 2009  Maria fuld af nåde – Lisbeth Smedegaard Andersen GUDS MODER OG HIMLENS VENINDE

24-12 2008  Hyrdemetaforik - Mads Peter Karlsen PASTORALMAGT - OM VELFÆRDSSAMFUNDETS KRISTNE ARV

22-12 2008  Lidt, men godt - Hans-Jørgen Schanz MODERNITET OG RELIGION

14-10 2008  Tro med tro med tro på - Bente Hansen GUD OG HVERMAND

29-05 2008  Bedemand – Simon Grotrian CITRONER TIL VORHERRE

07-04 2008  Et barn er født i Nazaret – Sören Wibeck JESUS – JØDE, REBEL, GUD?

12-10 2007  En tynd kop te – Richard Rorty og Gianni Vattimo RELIGIONENS FREMTID

01-08 2007  Er der nogen kristne fundamentalister tilstede? – Sam Harris BREV TIL EN KRISTEN NATION.

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015