Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

Occupy Wall Street bevægelsens plakat. Skabt og distribueret af netværket Adbusters i 2011.

 

 

Hvem taler? - Sarah van Gelder VI ER DE 99 %

 

Antologi om Occupy Wall Street bevægelsen glemmer de 99 procent i sin jagt på den ene.

 

Antologi | Anmeldelse af Aleksander Bjerrum

 

Citat

Amerika er en fortælling om to forskellige økonomier. Wall Street-økonomien står kun til ansvar for anonyme finansielle markeder og er helliget finansielt bedrag og finansiel manipulation og spekulation med det formål at maksimere udbyttet til markedets stærkeste aktører. Main Street-økonomien står direkte til ansvar for virkelige mennesker, der har en naturlig interesse i at opbygge velfungerende samfund med blomstrende lokale økonomier og naturlige miljøer.

 

Den 17. september 2011 mødtes en broget skare i Zuccotti Park nær New Yorks finansielle centrum, Wall Street. Deres møde var startskuddet til den globale ’occupy-bevægelse’. Sloganet, de samlede sig under, ’Vi er de 99 procent’, dækker de, som betalte for krisen i modsætning til den ene procent på Wall Street, som aktivisterne mente skabte den.

På kort tid skød lignende grupper op i USA og den vestlige verden inspireret af så forskellige begivenheder som det arabiske forår i Mellemøsten og protesterne i Spanien og Grækenland. Samtidig fik den lille gruppe i Zucotti Park selskab af et bredere udsnit af amerikanere, heriblandt veteraner, fagforeningsfolk, græsrødder, adjunkter og mange flere.

På bevægelsens højdepunkt besluttede nøglepersoner omkring bladet ’Yes! Magazine’ at samle occupy-fortællinger i en antologi. Resultatet er et kampskrift mod den ene procent gennem indlæg fra aktivister, anarkister, freelancejournalister samt en tidligere præsidentkandidat. Som forfatteren og aktivisten Naomi Klein bastant udtrykker det sidst i antologien:

- Uhæmmet grådighed har smadret den globale økonomi.

Desværre tabes bevægelsens styrke - mangfoldigheden - i kampens hede til indlæggenes mange fjendebilleder: kapitalisme, dødsstraf, G8, det politiske system, nationalisme, overfiskning, CO2, de multinationale selskaber, spekulanterne, de rige, de griske og grådige osv. osv. osv.

Fjendebillederne flankeres af en række personlige mål med bevægelsen. Eksempelvis anarkisten David Graebers pointe om konsensusdemokrati i bevægelsen:

- [Konsensusdemokrati burde] ikke være muligt, men det sker hver eneste dag - på nogenlunde samme måde som kærlighed, revolution eller livet selv (set fra for eksempel partikelfysikkens perspektiv) sker.

Tidligere præsidentkandidat Ralph Naders relevante indlæg er desværre gemt bagerst i antologien. Her betoner han de virkelige skæbner i bevægelsen og deres betydning for at finde en fælles stemme og dermed skabe politisk indflydelse. Naders pointe er ellers ligeså relevant som den er en forudsætning for forandring: Alle rammes af en økonomisk krise, men de rammes forskelligt. Sloganet om de 99 procent favner denne mangfoldighed, fx i den ikoniske plakat (se t.v.).

Dette udgangspunkt ligner til forveksling andre amerikanske bevægelsers som borgerrettighedsbevægelsen i 1960’erne og anti-krigsbevægelsen i 1970’erne, hvor problemet gav sig selv, og midlet var synlighed i form af masseprotester, som tvang politikerne til at anerkende problemernes omfang og tage stilling til mulige løsninger.

Udfordringen for occupy-bevægelsen er ifølge freelancejournalisten Nathan Schneider i et af de mere nedtonede indlæg, at det er svært at gøre oprør mod de love som occupy-bevægelsen er imod, da de vedrører finansielle transaktioner, som er fjerne for mange.

Det er givetvis rigtigt, men bevægelsers sejre bliver i høj grad vundet gennem bred opbakning til fælles fortællinger om undertrykkelse udtrykt gennem samlende frontfigurer som Martin Lurther King var det for borgerrettighedsbevægelsen. Occupy-bevægelsen har endnu ikke fundet sin stemme eller frontfigur - og VI ER DE 99 % bringer den ikke nærmere.

 

 

Lagt online 10-04 2012Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Antologi'

31-10 2012  Har den tekst en retning? – FORFATTERSKOLENS AFGANGSANTOLOGI 2012

11-09 2012  Det danske rugbrødsfællesskab – Lotte Holm & Søren Tange Kristensen (red.) MAD, MENNESKER & MÅLTIDER

25-07 2012  Blod, sved og tåregas - EN NY DAGS KLARHED...

15-03 2012  Dette er ikke en afhandling – DETTE ER IKKE EN KRIMI

21-07 2011  En sociologi om kritik – Luc Boltanski PRAGMATISK SOCIOLOGI

15-07 2011  Skyllemiddel hældt i sjælen - NY ISLANDSK POESI

06-05 2011  Megatalentets manifest – Mikkel Thykier OVER FOR EN NY VIRKELIGHED

22-03 2011  En amerikansk cocktail – Bredkjær, Jespersen & Routhe-Mogensen AMERIKANSK SAMTIDSPOESI

21-03 2011  En truet art? – Erik Svendsen og Marie-Louise Svane LITTERÆRE LIVLINER

15-03 2011  Godot var egentlig primært banerytter – Bjerre og Bandy LITTERÆRE FORTÆLLINGER OM IDRÆT

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015