Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Analytisk, min kære Watson – Sir Arthur Conan Doyle ET STUDIE I RØDT

 

Nyoversættelsen af den første Sherlock Holmes-roman, der samtidig er første bind i en komplet samling af alle Doyles romaner og noveller om makkerparret Watson og Holmes, er sommerferielæsning, når den er allerbedst.

 

Krimi | Anmeldelse af Louise Rosengreen

 

Citat

”Jo ser De, jeg har mit eget erhverv. Jeg formoder, at jeg er den eneste i verden. Jeg er rådgivende detektiv, hvis De kan forstå, hvad det vil sige. Her i London har vi masser af detektiver inden for politiet og masser af privatdetektiver. Når disse mænd må give op, kommer de til mig, og så får jeg dem på rette spor. De fremlægger alle beviserne for mig, og jeg er normalt, med min viden om kriminalhistorie, i stand til at retlede dem. Der er en meget kraftig familielighed mellem ugerninger, og hvis man kan alle detaljerne ved tusind af dem udenad, skulle det være mærkeligt, om man ikke kunne opklare nummer tusind og et.”

 

Forlaget Rosenkilde & Bahnhof har i anledning af 125 året for det første møde mellem krigsveteranen Dr. Watson og den piberygende, violinspillende ’amatør’-detektiv Sherlock Holmes, den lille roman ET STUDIE I RØDT,patek philippe replica watches affyret startsalutten for den første samlede oversættelse af samtlige Holmes historier på dansk. Udgivelsen indledes med et skønt forord af Svend Ranild, der med en Sherlocks præcision fortæller hverken for meget eller for lidt om forfatteren Arthur Conan Doyle, om hans bibliografi, om de mange fortolkninger af Holmes på teater og film og om de mange nørder,patek philippe replica watches der rundt omkring i verden stadig den dag i dag diskuterer detaljer i kriminalgåderne.

En sjov pointe fra forordet er, at det siden hen så berømte udtryk ’elementært, min kære Watson’ slet ikke optræder i Doyles egen skrift. Det er derimod dramatikeren William Gillettes teateropsætning, der forevigede denne replik, ligesom han kan tage æren for Holmes deerstalker hat og den krumme pibe, der egnede sig bedre til scenen end en lige, der ville skygge for skuespillerens ansigt.

I ET STUDIE I RØDTs første del præsenterer fortælleren sig selv. Han er doktor og nyligt hjemvendt fra krig i Afghanistan og mangler derfor et sted at bo. Denne doktor Watson bliver gennem en bekendt introduceret til sin kommende makker den mystiske Sherlock Holmes, der ikke mange sider efter introducerer Watson for sin deduktive tilgang til det opklaringsarbejde, han udfører, når det byder sig.

Watson er skeptisk overfor denne analytiske tilgang, men han får ikke lov at holde armene særlig længe over kors, før Holmes – med Watson på sidelinjen – bliver inddraget i opklaringen af en mordgåde,swiss philippe replica watches der i et brev til Holmes fra Scotland Yard beskrives således:

- Der er i nattens løb sket noget dramatisk i Lauriston Gardens nr. 3, ved Brixton Road. Vores mand i området så et lys derinde omkring klokken to om natten og fik mistanke om, at der var noget galt, eftersom huset stod tomt. Han fandt døren åben, og i værelset til gaden, som er tomt for møbler, fandt han liget af en mand, en velklædt herre med visitkort i lommen med navnet ’Enoch J. Drebber, cleveland, Ohio, U.S.A.’

I romanens anden del springer historien til den amerikanske prærie, og vi følger en kvik, lille pige blive til en smuk ung kvinde, ja intet mindre end Utahs blomst, det smukkeste kvindemenneske i hele den mormonblomstrende stat. Denne baggrund for mordgåden spiller ikke så lidt på klicheer om helte og skurke, og havde det ikke været for rammefortællingens glans ville denne sidefortælling ikke være mange shilling værd.

Afslutningsvis er vi tilbage i London, alle gåder er løst, og den selvsikre Holmes kan med fuld arrogance fryde sig over sin metodes effektivitet. Jeg fryder mig med, for genlæsningen af ET STUDIE I RØDT er intet mindre end en fornøjelse, replica philippe replica ukmin kære læser.

 

 

Lagt online 21-08 2012Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Krimi'

28-07 2011  Sverigs baggård, stofferne, festerne og tømmermændene – Jens Lapidus LIVET DELUXE

11-07 2011  Forførende fransk thriller – Jean-Christophe Grangé DE DØDE SJÆLES SKOV

01-07 2011  Dødens dukker - Franck Thilliez DE DØDES KAMMER

27-06 2011  Spøgelser og svenskere i spandevis – Camilla Läckberg FYRMESTEREN

31-05 2011  Åh, hvem der bare kunne dø i fred – Leif GW Persson DEN DØENDE DETEKTIV

30-05 2011  Araknofili – Thierry Jonquet SPINDLEREN

01-04 2011  Montale vs. de onde og de langskæggede – Jean-Claude Izzo CHOURMO

31-01 2011  Krimi for kendere – Jussi Adler-Olsen JOURNAL 64

24-01 2011  Klichéernes krimifar – James M. Cain DOBBELT DÆKNING

01-12 2010  Julelege – Henrik Nordbrandt KELDBY SLAGTEREN

 

Skønlitteratur & Lyrik

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015