Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

Den eminente nummer to - Kristian Hvidt EDVARD BRANDES: PORTRÆT AF EN RADIKAL BLÆKSPRUTTE

 

Han stod i skyggen af sin karismatiske storebror Georg Brandes. Han var Viggo Hørups højre hånd på dagbladet Politiken og han tjente som Finansminister under Statsminister Zahle. Kristian Hvidts biografi om den kulturradikale pioner Edvard Brandes er et solidt stykke historisk håndværk, som dog desværre er alt for langtrukken.

 

Biografi | Anmeldelse af Søren Frilander

 

Kristian Hvidt har valgt at genudgive og opdatere sin 18 år gamle biografi om Edvard Brandes. Der er tale om en veldokumenteret og til tider velskrevet bog, som dog alligevel er for kedelig. Det kan måske lyde lidt besynderligt og det er da heller ikke fordi den gode Edward ikke levede et interessant liv.

Brandes var med til at få præsenteret nyskabende ideer og måder, at tænke på til en til tider chokeret dansk offentlighed. Han fungerede i sit lange liv (1847-1931) som flere af samtidens største personligheders nærmeste allieret og fortrolig. Han var sin berejste brors (verdensmanden George Brandes) bindeled til en vokssende fanskare hjemme i Danmark. Ligeledes var han Viggo Hørups nære politisk allierede og stod ved hans side da han grundlagde dagbladet Politiken. I sit livs efterår var han herudover Statsminister Zahles uundværlige rådgiver og meget værdsatte Finansminister.

Han spillede ofte anden violin i forholdet til sine venner og kampfæller, men det gjorde han til gengæld helt fortræffeligt. Han var den der fik de helt store til at blive endnu større, eller som det skrives i bogen, ”han var en helt eminent nummer to i alle sammenhænge”. Samtidig var han en både hidsig, besværlig og kompromisløs person, der særligt i sine unge år fik trådt gud og hver mand eftertrykkeligt over tæerne.

Det lyder jo i sig selv som opskriften på en spændende politisk biografi. Men det lykkes ikke Hvidt at fange læseren. Alt for ofte kører han ud af en tangent, som i sig selv ikke er særlig interessant. Værst er de lange passager om Brandes tid som teaterkritikker og skuespilforfatter, hvor man som læser til tider sidder og decideret keder sig.

Hvidt begår den, blandt historikere, hyppige fejl at fortabe sig i detaljer, som medfører at man som læser glemmer hvorfor det der beskrives rent faktisk er interessant. Det må dog medgives, at hvis man holder ud til den bitre ende, så står man tilbage med en god indsigt i en spændende, til tider utålelig, men også fascinerende personligheds liv. Det ændre dog ikke ved det overordnede billede af Hvidts biografi som en unødigt lang og alt for kedsommelig rejse igennem Edward Brandes meget lange liv.

 

 

Lagt online 13-10 2005Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Biografi'

07-06 2015  ssssssssss

06-03 2012  Venskab og visdomsord – Carl Seelig VANDRINGER MED ROBERT WALSER

25-01 2012  Forlægger af den gamle skole – Otto B. Lindhardt ”VAR DET IKKE NEMMERE AT KØBE GYLDENDAL?”

29-11 2011  Den misbrugtes Stockholm-syndrom – Margaux Fragoso KUN HVIS DU HAR LYST – EN SELVBIOGRAFI

26-09 2011  Den nye far fortæller – Morten Sabroe FADER VOR

06-09 2011  Ingenting til læseren – Boris Vejdovsky HEMINGWAY – ET LIV I BILLEDER

11-08 2011  Sæt farven fri! – Troels Andersen ASGER JORN – EN BIOGRAFI

20-07 2011  Yes we can’t – George W. Bush KRITISKE BESLUTNINGER

03-05 2011  Hvem er inden i Master Fatman? – David Pepe Birch MASTER FATMAN

11-10 2010  Skolelærer og folkehelt – Jens Andersen OLE LUND KIRKEGAARD – EN LIVSHISTORIE

 

Skønlitteratur & Lyrik

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015