Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

 

Overdådig opvarmning - Al Gore EN UBEKVEM SANDHED

 

Bogen bag filmen er illustreret videnskab med et moralsk budskab, men uanset hvad man mener om den globale opvarmning, må man anerkende, at EN UBEKVEM SANDHED er et retorisk og visuelt pragtværk.

 

Samfund | Anmeldelse af Jens Øvre

 

EN UBEKVEM SANDHED er på det nærmeste The Coffee Table Book of Global Warming. Når som helst kan man samle bogen op fra kaffebordet og bruge den som reference, billedbog eller nøgle til Al Gores liv og levned i debatten om den globale opvarmning. Tekst, billeder og grafer glider ubesværet ind og ud mellem hinanden bogen igennem. Det er en retorisk genistreg, der på det nærmeste lokker ethvert henkastet opslag i bogen til videre læsning.

Vi har i EN UBEKVEM SANDHED at gøre med en verbal og visuel patos, der er eksotisk i en dansk sammenhæng, men går man til bogen med et åbent sind, kan man også påskønne Al Gores sublime retoriske kunnen og opleve, hvordan bogen på samme tid er læseraktiverende, oplysende og kulørt underholdning.

På billedsiden blæses på alle faste former. Liget af en ung dreng flyder rundt i en af New Orleans’ oversvømmede gader, og en ung Al Gore padler lystigt ned af Caney Fork River med sin gravide kone i stævnen. En graf over den arktiske indlandsis tykkelse er azurblå på en hvid baggrund, og en graf over kuldioxidindholdet i atmosfæren slanger sig blodrødt over en sort dobbeltside, mens en foldudside afslører, hvordan en kæmpegletsjer engang dækkede det meste af det nordøstlige Amerika. De mange fotografier af Al Gore selv on location leder naturligt læseren til at stole på ham som øjenvidne på hans rejser til de økologiske brændpunkter.

Billederne balancerer et sted mellem dokumentation og sensation, men fungerer det meste af tiden som en stemningsgenererende baggrund, der skaber visuel redundans for de malende beskrivelser og de opsigtsvækkende figurer og tal. Intet er overladt til tilfældighederne, hvad angår layout og design, og det hele er en fryd for øjet.

Teksten spænder vidt fra faktuelle oplysninger, forklaringer af klimatiske forhold over selvbiografi og anekdoter til citater og helsides slogans, der opfodrer til omtanke nu. Alt i alt opbygger Gore en pålidelig fortæller med udredningerne af sin egen moralske dannelse over barndom, ungdom og voksenliv. Det er plausibelt og medrivende, når Gore giver både moralske og psykologiske grunde for sit engagement. Uanset hvor man befinder sig i det politiske spektrum, må historierne om hvor og hvornår en moralsk overbevisning spirede frem vække genklang hos de fleste læsere.

Det vidner om Al Gores retoriske bevidsthed, at han et sted skriver at hans forsæt med bogen er, at gøre den så ”overbevisende og fængslende” som det er ham muligt. EN UBEKVEM SANDHED er en fremtidens bog. Sådan tilpasser mans sit budskab til et publikum og sådan gør man videnskab og politik underholdende!

Det er ganske enkelt fantastisk, at EN UBEKVEM SANDHED er oversat til dansk, for bogen rummer en retorisk prægnans, der sjældent ses på disse kanter og når den gør, så affejes den normalt som enten usaglig, sofistisk eller ganske enkelt kvalmende, men hele den retoriske fremstilling er gennemtænkt for at gøre samspillet mellem oplysning og opfordring spiseligt, pragmatisk og lækkert for øjet. Og så kan man kan jo blot håbe på at EN UBEKVEM SANDHED en dag kan få følgeskab på kaffebordet af Bjørn Lomborgs VERDENS SANDE TILSTAND i et opdateret, underholdende format.

 

 

Lagt online 30-09 2006Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien 'Samfund'

15-06 2012  Fagre nære fremtid – Chan Koonchung DE FEDE ÅR

06-06 2012  De satans jøder – Umberto Eco KIRKEGÅRDEN I PRAG

30-11 2011  Venstrehåndsteorionani – Johannes Andersen m. fl. KUNDER I POLITIKKEN

21-11 2011  Egalitarianere, kom ud af skabet! – Richard Wilkinson og Kate Pickett LIGHED

01-08 2011  Syng os om vreden - Tahar Ben Jelloun DET ARABISKE FORÅR

30-06 2011  Fængslets afskygninger – Devika Sharma AMERIKANSKE FÆNGSELSBILLEDER

26-10 2010  Det genetiske horoskop – Lone Frank MIT SMUKKE GENOM - HISTORIER FRA GENETIKKENS OVERDREV

20-05 2010  Ulæselig fornuft om indvandring - Paul Scheffer INDVANDRERNE

23-04 2010  Indien Business Light – Thomas Sehested INDIEN – VERDENS NÆSTE STORMAGT

15-07 2009  Den perfekte storm - Jesper Berg & Morten Bech FINANSERNES FALD

 

Samfund, Filosofi & Debat

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015