Litteraturnu.dk
Forside Skønlitteratur Kunst & Kultur Samfund, Filosofi & Debat Artikler Specialer

LitteraturNu - oversigt

Anmeldelser
Annoncer
Artikler
Kontakt
Links
Live litteratur
Om LitteraturNu
Redaktion og skribenter
Specialer

 

 

 

Ostehaps uden bid - Dav Pilkey SØREN SKOLEOST & MEGAROBOTTEN MOD SKOVSVINSINSEKTERNE FRA SATURN

 

Sjette bind i serien om musen Søren, der denne gang tvinges til at lege med sin utålelige kusine og redder Jorden fra fjendtlige insektsværme. Det er masseproduceret litteratur til børn uden hensyntagen til kvalitet.

 

| Anmeldelse af Charlotte Hitzner

 

Citat

Mere end 1000 kilometer væk var der en forurenet planet, der hed Saturn, og som var overrendt af dumme, lugtende skovsvin. Lige meget hvor man kiggede hen, var gaderne fyldt med affald...skrald flød rundt i floderne...og fabrikkerne forurenede så meget, at en giftig ring af røg havde lagt sig rundt om planeten.

 

Dav Pilkey, der herhjemme er bedst kendt for sine bøger om Kaptajn Underhyler, har også forfattet serien om Søren Skoleost. Hovedpersonen, musen Søren, og hans bedste ven/legetøj Megarobotten møder bind efter bind store farer, som de i fællesskab overvinder på kedelig og forudsigelig vis.

Bøgerne følger en klassisk seriebogskabelon, der består af genkendelighed og gentagelser i det uendelige, fx har Søren i de forgående bind kæmpet mod moskitomutanter fra Merkur og maskinaber fra Mars. Brugen af en fast skabelon betyder, at forfatteren relativt hurtigt kan producere nyt materiale og at læseren ikke skal tage stilling til det fjerneste, da alt på forhånd er kendt.

Lidt usædvanligt for genren og utroligt irriterende er det dog at historiens karakterer og univers ikke bliver præsenteret. Som ny læser lades man ganske enkelt i stikken og kan kun gisne om, hvor fx kaninosaurer stammer fra og hvorfor Søren er ven med en kæmperobot.

De to venner skal i dette bind på besøg hos Sørens onkel og tante og hans irriterende kusine Lucy. Søren får dog snart større problemer end at lege pigede prinsesselege, da Jorden invaderes af græsselige skovsvinsinsekter fra Saturn. I den tro at Lucy, der er klædt ud som prinsesse, er Jordens hersker, kidnapper skovsvinsinsekternes leder Sergent Skovsvin hende. Nu begynder kampen om verdensherredømmet og Lucys liv, som læseren kan følge interaktivt i:

-Vend-o-rama - den verdensberømte overostesmarte animationsteknik...

Bag denne prangende beskrivelse gemmer sig det, vi i min børnehave så naivt kaldte tegnefilm. De frembragtes ved hjælp af et stykke foldet papir og en blyant, der, når den blev rullet frem og tilbage, skabte illusionen om bevægelse. Det eneste, der har ændret sig, er, at man i stedet for en blyant skal bruge sin hånd, hvilket i alt fald for en voksen har den utilsigtede følge, at effekten udebliver.

Når man har kæmpet sig igennem dette vendehelvede, kan man så falde lidt til ro med en tegneguide, hvor man kan lære at tegne de forskellige karakterer fra historien.

Min erfaring med børnelitteratur er, at ekstramateriale som ovennævnte kun optræder når teksten er så svag, at den ikke kan stå alene. Det er så at sige leverpostejen, der skal få pillen til at glide lettere ned. Ingen af disse afledningsmanøvrer kan dog bortlede læserens opmærksomhed fra det faktum, at SØREN SKOLEOST & MEGAROBOTTEN MOD SKOVSVINSINSEKTERNE FRA SATURN er billig masseproduceret juks som ingen, hverken børn eller voksne, bør sidde igennem.

 

 

Lagt online 24-04 2007Forrige | Næste

Nyeste anmeldelser i kategorien ''

23-02 2010  Greatest Hits – Kari Sønsthagen og Torben Weinreich VÆRKER I BØRNELITTERATUREN

04-12 2008  Mums, mums, killibabba – Astrid Lindgren UR-PIPPI

13-10 2008  Bog i fortællingform – Jakob Martin Strid DA LILLE MADSENS HUS BLÆSTE VÆK

12-02 2008  Ælleluja! – Red. Tea Bendix, Hanne Kvist og Elin Algren–Petersen BØRNENES ÆNSYKLOPÆDI

24-08 2007  Store projekter – Camilla Mills VILDE MILLE & JAGTEN PÅ ISILJAS FORBANDELSE

17-05 2007  Detektiv på 13 - Oscar K. og Dorte Karrebæk PHILIP E. MARLOW - MORDET PÅ DEN TYRKISKE GRØNTHANDLER

09-05 2007  Trine Søndergård DEN DAG HULAN TOG UD I VERDEN FOR AT FINDE DET ALLERBEDSTE BANDEORD

06-05 2007  Uindfriede forventninger – Astrid Lindgren EVENTYRREJSEN FRA JUNIBAKKEN TIL NANGILIMA

28-04 2007  Rejsen hjem – Niels Lund MÅSKE-HERLUF

23-04 2007  Højtlæsning på højt plan - Kim Fupz Aakeson SALLIES HISTORIER

 

Skønlitteratur & Lyrik

Oversigt over alle anmeldelser

Navn
E-mail (vises ikke)
Kommentar
© Litteraturnu 2015