1 – 2- 3- SKRIV! – Robert Zola Christensen MANUAL TIL SKRIVEKUNSTEN


Robert Zola Christensen har skrevet en fin og meget underholdende introduktion til skrivekunsten. Læs den, hvis det kribler i fingrene for at skrive. Eller læs den bare for at blive underholdt.

– Stedet er et drivhus på en planteskole. I lokalet: En ældre kvinde, en ung dreng, en yderst sjælden potteplante på et bord, en blind mand, en overvægtig gartner. Vælg hver især en synsvinkel med indre syn og skriv cirka en A4-side om et tyveri.

Så er det bare med at gå i gang. MANUAL TIL SKRIVEKUNSTEN er spækfyldt med øvelser af denne slags, og det er vitterlig bare med at gå i gang med blyant og papir. Zola Christensen lægger op til hurtigskrivning, og han afmytologiserer forfatterrollen. Han har en god og demokratisk tilgang til skriveriet, og det er dejligt.

MANUAL TIL SKRIVEKUNSTEN er bygget op af korte afsnit, der hver især beskriver elementer af skriveprocessen. Det er bl.a. om, hvordan man beskriver miljø, sceneskift, den præcise detalje og opbygning af plottet. Fælles for disse afsnit er, at de alle indeholder mindst to skriveøvelser, der for det meste er sjove og udfordrende. Zola Christensen understreger, at man ikke kan lære at skrive ved at følge en anvisning, at skrive er ikke et fag. Men man kan trimme sit talent ved at arbejde med hans skriveøvelser.

Udover disse øvelser findes der i hvert afsnit masser af henvisninger til litteratur, forfattere og film, der er repræsentative for det omtalte emne. Og netop disse mange henvisninger er en af de store forcer ved MANUAL TIL SKRIVEKUNSTEN. En af de vigtigste pointer, Robert Zola Christensen kommer frem med, er, at for at blive en dygtig forfatter er det vigtigt at læse meget selv. Det er vigtigt at læse for at blive bekendt med sproget og med litterære teknikker. Og eftersom mange (især yngre forfattere) ønsker at skrive med en originalitet og med ønsket om at bryde alle regler, er det vigtigt at de læser, så de ved hvilke regler, de bryder.

Uanset om man ønsker at skrive den store roman eller om man blot vil underholdes og finde inspiration til læsestof, så er MANUAL TIL SKRIVEKUNSTEN et godt sted at begynde. Robert Zola Christensen er imponerende belæst og samtidig yderst pædagogisk. Tonen i manualen er humoristisk og sympatisk. Her er blot tilbage at sige: Læs og skriv.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *