Moralisten og hans rådgivere – Mads Qvortrup TONY BLAIR – EN POLITISK BIOGRAFI


Der gøres status over Tony Blairs regeringstid i denne knivskarpe politiske biografi, der er utroligt medrivende og til tider skræmmende læsning.

I løbet af Tony Blairs knap 10 år ved magten har han kastet landet ud i ikke færre end fem krige. Men på trods af Blairs raslen med sabelen i blandt andet Irak og Afghanistan, er han samtidig manden, der har skabt noget, der ligner en varig fred i Nordirland.

Krig det ene sted og fred det andet sted, hvordan hænger det nu sammen og hvad er det for idealer og værdier, som har været og er drivkraften bag Blairs politiske liv? Det er det grundlæggende spørgsmål, der stilles i denne politiske biografi.

Forfatteren er Mads Qvortrup, som er professor i statskundskab ved universitetet i Aberdeen. Han er uddannet på det prestigefulde Oxford University og har tilmed en fortid som rådgiver for den britiske regering. Han har dermed om nogen et indgående kendskab til det britiske politiske system, og det udnytter han til fulde i denne bog. Fokus er derfor lagt på de elementer i Blairs liv, der har været med til at forme ham som politiker, og det betyder først og fremmest, at læseren på behagelig vis er befriet for diverse sladderbladsagtige detaljer om Blairs privatliv.

Bogen er skræmmende, fordi den viser, hvordan den tidligere amatørskuespiller ved hjælp af en mindre hær af spindoktorer og politiske rådgivere iscenesætter sig selv som regeringens karismatiske ansigt udadtil, mens den mere realpolitiske del af landets ledelse overlades til Gordon Brown. Derudover tegner der sig et billede af en troende mand, der i høj grad er styret af forestillingen om, at der er en fundamental forskel mellem godt og ondt, og at han personligt er i stand til at skelne mellem disse.

Det er denne forståelse af verden som sort/hvid og uden gråtoner, der har været drivkraften i Blairs personlige engagement i såvel Nordirland som i Irak og Afghanistan. Samtidig mener Qvortrup, at denne verdensforståelse er nøglen til at forstå det noget særprægede forhold mellem den britiske venstrefløjs leder og den neokonservative George W. Bush.

TONY BLAIR – EN POLITISK BIOGRAFI er en knivskarp og intelligent bog, som tilmed er skrevet i et særdeles letlæseligt sprog, som gør at kapitlerne læses i et tempo, man ellers kun kender fra knaldromaner. Det eneste, der trækker ned, er mange taste- og stavefejl, samt at man kunne savne lidt mere dokumentation for forfatterens påstande, idet han flere steder referer samtaler ordret uden så meget som at antyde, hvem kilden er. Det er ærgerligt, for det fjerner en anelse af bogens troværdighed.

Når det så er sagt, er det ikke andet tilbage at sige end, at denne bog er særdeles anbefalelsesværdig. Det portræt, som den tegner af en af de seneste 10 års mest indflydelsesrige europæiske politikere, er sagligt og troværdigt, men også noget skræmmende.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *