Guidet tur til Darfur – Daoud Hari TOLKEN FRA DARFUR


Denne stærke fortælling fra et land i total opløsning er både en personlig erindringsbog og en fintfølende beskrivelse af borgerkrigens grusomme realiteter.

Citat

Jeg var mest bange for, at en bevæbnet mand ville træde ud på vejen og stoppe os. Og i en snæver wadi i et bjergrigt område var det lige præcis, hvad der skete. En ung soldat, næppe over 14 år, stod midt på vejen med sin kalasjnikov-riffel. Endnu en dreng stod lige i nærheden. Der var helt sikkert flere soldater gemt bag bjergene rundt om os, de ventede bare på, at vi ville prøve at flygte.

Darfur-regionen i det vestlige Sudan er et af verdens brændpunkter, og medierne rapporterer jævnligt fra den humanitære katastrofe, der er opstået som følge af en djævelsk kombination krig, etniske udrensninger og hungersnød. På trods af strømmen af satellittransmitterede tv-billeder kan det være svært for os vesterlændinge at forestille sig, hvilke lidelser Darfurs befolkning gennemgår for øjnene af os.

Det viser denne fremragende fortælling med alt tydelighed. Med stor indlevelsesevne og sans for såvel store som små detaljer fortæller bogen om de mange tragiske skæbner og sætter ansigter på ofrene og bødlerne.

Bogens fortæller er den veluddannede Daoud Hari, der er opvokset i Darfur under fredeligere forhold. Efter et par år i udlandet vender han tilbage til sin landsby, kun for at opleve den blive brændt ned. Hari ender ligesom tusinder andre i en flygtningelejr, hvorfra han udnytter sit lokalkendskab og sine engelskkundskaber til at hjælpe journalister ind i det krigshærgede område.

Selvom det er Haris navn, der pryder forsiden, har han ikke skrevet bogen alene. Det er nemlig sket i samarbejde med de to amerikanske journalister, Dennis Michael Burke og Megan McKenna, som Hari hjalp ind i Darfur. De to journalisters erfaring med skriftlig formidling har da også sat sit tydelige præg på bogen, som sprogligt og fortællermæssigt fremstår meget vellykket.

Med Hari som guide bliver læseren taget med på rejse ind i et Darfur, hvor døden lurer overalt i skikkelse af oprørsgrupper, vanvittige krigsherrer og børnesoldater uden håb for fremtiden. I hvert eneste af bogens 27 kapitler findes der detaljerede beskrivelser af de uhyrligheder, der er hverdag for Darfurs plagede befolkning. Hungersnød, tortur og folkedrab er flere steder beskrevet så udførligt og malerisk, at det vender sig i maven på læseren, og man næsten kan fornemme lugten af død og forrådnelse. Det er stærk kost for de fleste læsere, men det er hverdagen for befolkningen i Darfur.

I et sådant inferno er der hverken plads til helte eller skurke. Selv da Hari tages til fange, tortureres og flere gange er nervepirrende tæt på døden, undlader han at fordømme sine bødler. Tværtimod ser han også dem som ofre, idet de blot er produkter af borgerkrigens ufattelige brutalitet. Det er et imponerende klarsyn af en mand, som i den grad har mærket krigen på egen krop, og netop det gør bogen til langt mere end blot en lidelsesfortælling. Hari ser det menneskelige i det umenneskelige, hvilket gør bogen til en nuanceret fremstilling af et land i opløsning.

Alt i alt er TOLKEN FRA DARFUR en medrivende og rystende relevant bog, der er langt mere nuanceret og gribende i sin beskrivelse af situationen i Darfur end de fleste medier har formået.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *