Absurd Realisme – Gary Shteyngart ABSURDISTAN


ABSURDISTAN er en herlig rabelaisk og vulgær bog fra endnu en jødisk wonderboy fra New York City. Forfatteren Gary Shteyngart blev født i Rusland, men flyttede til USA som 7-årig.

Citat

Jeg trillede ned i kælderen og fandt min tjener, Timofeij, sovende på en snavset madras ved siden af min fortræffelige tyske vaskemaskine (…) Jeg overvejede at kaste en sko efter ham, men skubbede i stedet blidt til hans mave med min fod. ”Op, op, op” knurrede jeg. ”Vågn, Timofeij, vågn!” ”Tilgiv mig batjusjka,” mumlede Timofeij instinktivt og prøvede at ruske sig selv ud af sin dybe søvn. ”Timofeij er kun en synder som alle andre.” ”Lav tærter,” sagde jeg til min tjener og lænede mig faretruende ind over ham så han strakte armene ud af frygt.

Hovedpersonen i ABSURDISTAN er den russiske jøde Misja Vainberg aka Snack Daddy, som med en kampvægt på 147 kilo er godt stillet som søn af den 1.238. rigeste mand i Rusland. Misja elsker USA – ’Jeg er en amerikaner fanget i en russers krop’ – en forelskelse der startede da han var indskrevet på multikulturelle studier ved Accidental College i det amerikanske midtvest, og han elsker ikke mindst sin kæreste, den sorte ghettoprinsesse med skraldemunden, Rouenna. Misja nægtes dog adgang tilbage til USA, fordi hans far i mellemtiden myrdet en forretningsmand fra Oklahoma.

Da Misjas far i romanens start selv bliver dræbt af en rivaliserende oligark, sætter Misja sig for at gøre alt for at vende tilbage til sit elskede USA og kæresten Rouena. Muligheden byder sig med et belgisk EU-statsborgerskab, han skal blot lige rejse igennem det østeuropæiske land Absurdistan, en tidligere sovjetstat, for at ordne formaliteterne. Uroen ulmer dog lige under overfladen i den lille fiktive olierige stat. En borgerkrig er lige på trapperne, primært fordi to fraktioner – svanïerne og sevoerne – er uenige om hvilken side fodstøtten på det ortodokse kors skal vende.

Misja bliver selvfølgelig fanget midt i begivenhedernes centrum, og må langsomt se sine drømme om en genforening med USA glide ud af hænderne på ham, efterhånden som situationen bliver mere og mere farlig, og ikke mindst absurd, i Absurdistan.

Misja er fanget i sin luksussuite i Hyatt hotel, som midt i borgerkrigen bestemt ikke slækker på førsteklasses-betjeningen. Her sidder han som nyudnævnt Minister for Multikulturelle Spørgsmål og finder på koncepter, der kan trække de rige jødisk-amerikanske sponsorer til, som fx ’Holocaust for Kidz!’.

Samtidig forlader hans kæreste Rouenna ham til fordel for Gary Shteyngarts satiriske alter ego forfatteren Jerry Shteynfarb, der ’tror han er jødernes svar på Nabokov’ og hvis debutroman hedder ’Den Russiske Opkomlings Håndjob’.

ABSURDISTAN er en sproglig tour de force, Shteyngart skriver så siderne sitrer. Det er herligt vulgært og frastødende, og frem for alt rablende og hysterisk morsomt. Underholdningsværdien er altså i top, hvis man har maven til at læse om Snack Daddys tunge mandebryster og hans ’knuste violette insekt’ mellem benene (skyldes en fejlslagen omskæring da han var 18, foretaget af nidkære hasider).

Samtidig er Shteyngart fuldstændig nådesløs i sine satiriske skildringer. Både Putins Rusland, som fremstår som et mareridtsagtigt Disneyland, hvor korruption er en selvfølge, og vestens hovedløse jagt efter den almægtige dollar står for skud. Ingen slipper helskindet ud af den satiriske spærreild, men hårdest rammes Absurdistan, der fremstår som en blanding af Tjetjenien, Irak, Eksjugoslavien og helt aktuelt Georgien, og krigen, der er iscenesat af korrupte ledere og amerikanske firmaer af udelukkende økonomiske årsager. Noget af det mest fascinerende (og skræmmende) er at jo mere absurd det bliver, jo mere tror man på det. Shteyngarts forfatterskab lover bestemt godt.

Skrevet af Christian Jess Mark

Christian Jess Mark (f.1979) er cand.mag. i litteraturvidenskab og moderne kultur og kulturformidling. Han var chefredaktør på LitteraturNu fra 2007-2017.

Skriv til Christian

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *