Alvorlig med et glimt i øjet – APPARATUR NR. 18


Litteraturtidsskriftet APPARATUR NR. 18 er på gaden og har denne gang alvor som tema. Men det udelukker ikke ironiske iagttagelser eller lyrik med et glimt i øjet.

– Seriøst! Hvem kan tage alvor alvorligt? 

Sådan afslutter Lars Bukdahl sit essay, som er et af de mange interessante bidrag til det attende nummer af det litterære tidsskrift APPARATUR. Temaet denne gang er alvor, og de forskellige tekster lægger sig fint i tråd med emnet, som ikke nødvendigvis udelukker humor, hvilket især Lars Bukdahls essay kredser om. 

De andre bidrag til tidsskriftet tæller blandt andet et essay af Søren Ulrik Thomsen, et e-mail-interview med Vibeke Grønfeldt samt forskellige digtbidrag alle suppleret med illustrationer, der giver et godt samspil med den tekst, de følger. 

Blandt de mange velskrevne og tankevækkende digte er tre digte fra debuttanten Siri Ranva Hjelm Jakobsen. Digtene er skarpe og sarte på én gang og trækker et fint spor mellem konkrete hverdagssituationer, kaotiske følelser og gådefulde metaforer: 

Lungekoncert 
for piber og dårlig samvittighed 
kan du nok høre 
helt åndssvagt det vindfang i halsen 
forpissede onsdag 
og jeg vil jo bare ha dynefred 

Sammenstillingen af hverdagens letgenkendelige detaljer og de lyriske smukke sprogbilleder efterlader læseren i en dunkel melankolsk stemning, som dog aldrig bliver patetisk eller selvhøjtidelig, da digtene diskret rummer ironiske drops og andre humoristiske nedslag. 

Ved en digtoplæsning på vinbaren Underwood på Nørrebro i anledning af APPARATUR’s lancering læste Siri Ranva Hjelm Jakobsen flere digte op, hvilket lagde en yderligere dimension ind i digtenes stemning og fortolkningsmuligheder. Herved satte hun streg under, at der hviler et stort potentiale i hendes lyrik. 

Andre interessante oplæsninger kom fra Ursula Scavenius og Jesper Elving, som begge fik stor opmærksomhed med deres anderledes og fængende indlæg. Begges tekster er også at finde i APPARATUR NR. 18, som samlet set viser, at alvor godt kan tages alvorligt – især hvis det er med et glimt i øjet.

Skrevet af Kristine Snedker

Cand.mag. i dansk og tysk. BA i litteraturvidenskab og retorik.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *