At gå i andres fodspor – Simon Glinvad PETERSBORG EXPRESS


Simon Glinvad træder frem på scenen som en fremragende historiefortæller. Han skriver om barndommen, om rejser og om længsel, så det er en fornøjelse at læse.

PETERSBORG EXPRESS er en roman med en tresporet fortælling. Det er fortællingen om hovedpersonen Porter og hans barndom i en typisk dansk provins. Det er et idyllisk tegnet billede af en dejlig og sjov barndom i selskab med vennen Doktoren og farmoren og farfaren. Ved de mange besøg hos farmor og farfar træder romanens andet spor frem, nemlig farfarens fortælling om sin barndom i USA og hans drøm om en ukendt by kaldet Petersborg.

Og netop Petersborg bliver det tredje spor, da dette bliver målet for Porter i jagten på at opleve noget, der kan overraske hans kæreste Ingrid, som er en benhård fotograf, der har mord, død og korruption på nethinden. Porter tager til Petersborg for selv at opleve noget og for at afslutte sin farfars drøm.

Disse tre spor flettes sammen på en fin og afvekslende måde. Trods det, at rejsen til Petersborg umiddelbart er romanens afsæt, så bruger forfatteren mere plads og tid på de mange barndomsminder samt på farfarens fortællinger. Og tak for det! Særligt er farfarens beretninger læseværdige og eventyrlige.

Det er minderne, der trænger ind overalt i denne roman. Der er oldefaren, der som gammel i New Orleans begynder at drømme om Danmark. Der er farfarens drøm om Petersborg, og der er fortælleren, som fortaber sig i erindringer fra barndommen, om det første kys og om forholdet til Ingrid. Og det er med den bagage, han forsøger at leve de mange drømme ud. PETERSBORG EXPRESS er en fortælling om fortiden, der sætter spor ind i nutiden, og det er en fortælling om, hvordan man går rundt i hinandens fodspor.

Simon Glinvad udmærker sig ved at give sig tid til at fortælle. De forskellige personer, der optræder i romanen, har masser af historier at fortælle, små anekdoter og sjove indslag. Denne fortællerglæde kan minde om den, som Jan Kjærstad og Lars Saabye Christensen er ramt af.

Simon Glinvad er en dygtig historiefortæller. Vil Simon Glinvad til efterårets bogmesse mon træde frem på scenen som modtager af årets debutantpris? Han bør være et oplagt forslag!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *