Bergman som romanfigur – Alexander Ahndoril INSTRUKTØREN


En af de hotteste udgivelser i Sverige sidste år har fundet vej over sundet.

”En forulempelse og en ydmygelse.” Sådan har den svenske filminstruktør Ingmar Bergman beskrevet landsmanden Alexander Ahndorils nyeste roman INSTRUKTØREN, som sidste år var en af de mest omdiskuterede bøger hinsidans. Romanen har en fiktiv udgave af netop Bergman som hovedperson, og det har medført en heftig debat om, hvorvidt man kan tillade sig at lave en roman, der i så høj grad trækker på en nulevende persons liv og levned. Oven i købet en person, som er en af Sveriges mest lovsungne kulturpersonligheder.

Med et let poetisk tråd bevæger INSTRUKTØREN sig hjemmevant rundt i Ingmar Bergmans privatsfære og blander skildringen af hans hverdag med erindringsglimt og hans til tider ganske absurde fantasier. Romanen opruller blandt andet Bergmans kompromisløse arbejdsmetoder i filmstudiet, ægteskabet med den finske pianist Käbi Laretei og ikke mindst det anspændte forhold mellem Ingmar Bergman og hans strikse far, præsten Erik Bergman.

INSTRUKTØREN foregår i tiden omkring tilblivelsen af filmen Nattvardsgästerne (1963, da. Lys i Mørket), som netop handler om en præst, der mister troen på Gud. ”Jeg vil fortælle om mig selv”, tænker Bergman i starten af romanen, ”hvis jeg have givet efter for kravet om at blive præst”. Men selvom Ingmar Bergman ikke fulgte i faderens fodspor, har de to nok mere til fælles, end han bryder sig om at indrømme. En af romanens fineste præstationer er, at den øjensynliggør en lighed mellem faderens strenghed og Ingmar Bergmans egen lidet hensynsfulde adfærd i instruktørstolen.

Sandhed og løgn, virkelighed og fiktion lapper ind over hinanden i INSTRUKTØREN. Med den har Alexander Ahndoril skabt et vovet, provokerende og interessant værk, som respektfuldt, men uden at lægge fingre imellem sætter iscenesætteren Bergman i scene.

Skrevet af Daniel Robert Andersen

Cand.mag. i litteraturvidenskab og moderne kultur og kulturformidling.Selvstændig redaktør, skribent og manuskriptkonsulent.

Skriv til Daniel

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *