Bogen til Bedstemor – Henrik Saxgrens KRIG OG KÆRLIGHED


Igennem 253 ‘nordiske indvandreres’ livshistorie giver fotografen Henrik Saxgren et indblik i indvandrergruppens mangfoldighed. Men bogen er ikke bare en belysning af, at man ikke kan sætte disse mennesker i samme bås. Man kan nemlig også blive klogere på, hvad selve livet er for en størrelse.

En klar tendens i den danske indvandrer- og integrationsdebat, såvel som i de andre nordiske lande, er polariseringsgrebet. Der er os og der er dem, og på denne måde forenkles nogle meget komplekse problemer til et meget simpelt og letforståeligt problem. Overfor os etniske danskere sættes et billede af indvandrerne, hvor der spilles på islam, tilbageståenhed og ønsket om at beholde den gamle kultur.

Men i virkeligheden er billedet jo langt mere broget. Og det er det, som Henrik Saxgren vil vise med sin fotobog, hvor 253 ‘cases’ præsenteres i ord og i fotografier. Og her udfolder mangfoldigheden sig sandelig; både i kultur, hjemlandets geografiske placering, tilpasning og årsager til at bosætte sig i norden, er der milevid forskel på menneskene i bogen.

Gennem læsning af bogen får man således afkræftet sine fordomme om indvandrere. For selv om der er eksempler, som ligger tæt op ad prototype-indvandreren (som Zahre, der har været gravid konstant siden 1986, og derfor indkasserer 17-18.000 kr. om måneden i børnepenge), så er der også det modsatte; de velintegrerede og veltilpassede, og dem vi ikke tænker på som indvandrere – dem fra vesten.

At bogen tager fat i alle eksemplerne, også dem som ikke umiddelbart understøtter bogens budskab om øget tolerance, er dens klare styrke. For det er jo her, det bliver rigtig interessant: Hvorfor findes der immigranter, som ikke vil eller kan tilpasse sig, men som alligevel bliver boende i Norden? Og er det deres egen skyld, eller er det samfundet, som ekskluderer dem og på forhånd umuliggør integration?

Hvad der yderligere gør bogen interessant, er alle de ting i indvandrernes livshistorier, som viser, at alle forskelligheder til trods er der vilkår i livet, som er ens, lige meget hvor på kloden man kommer fra, som forelskelsen, og man opdager som læser, at man har mange ting til fælles med bogens personer, selvom man på forhånd ikke ville have troet det muligt.

Hvis din bedstemor sidder ude i provinsen og stemmer på DF, fordi de skrækkelige perkere ikke har noget at gøre i Danmark, så er KRIG OG KÆRLIGHED perfekt som bedstemors næste fødselsdagsgave. For måske ville også hun finde ud af, at hun har mere til fælles med indvandrere end hun tror. Og så har man et udgangspunkt for den så efterspurgte dialog.

Skrevet af Rebekka Byberg

Rebekka Byberg er en knivskarp historiker med speciale i moderne europæisk historie og politik. Men historie og politik er jo ikke alt, så man kan også finde hende hjemme i lænestolen med en skønlitterær bog (fra Lykke-Per til Harry Potter), i biografen (fra Coen-brødrene til Bollywoodbaskere), til en koncert (rock"n"roll) eller på en badmintonbane (fra spektakulær offensiv til systematisk defensiv).

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *