Nayomi Munaweera De tusin spejles ø

Borgerkrig har ingen vindere – Nayomi Munaweera DE TUSIND SPEJLES Ø


Det er 100 års stridighed og en alt for lang og blodig borgerkrig, der spejles i Nayomi Munaweeras debutroman. Det er smukt, skræmmende og vanvittig flot gennemarbejdet.

Citat

(…) skønt Mala ikke kan se mændenes øjne, ved hun, at de forventer et offer. Ved, at denne tamilske dreng i skoleuniformen, med ansigtet mast ind mod glasset så tæt på hendes eget, den åbne fiskemund, de opspærrede øjne og den grufuldt fossende flænge i hovedet, er blevet udvalgt som offer for års forarmelse, brudte løfter fra myndighedernes side, dumpede eksamener og årtiers skånselsløst fysisk arbejde.

Sammen med sin smukke lillesøster, mor, far og mormor bor Yasodhara i Sri Lankas hovedstad Colombo i en fin villa, hvor familien har boet i generationer. Familien Rajasinghe er singalesere. Husets overetage har de udlejet til den tamilske storfamilie Shivalingam. Yasodharas mor Visaka var hemmeligt forelsket i overboens søn, inden hun blev gift med sine døtres far, og på samme måde er Yasodahara forelsket i Shivalingam-familiens jævnaldrende dreng Shiva. Men forhold og venskaber mellem singalesere og tamilier er ikke velanset.

Da borgerkrigen mellem de to befolkningsgrupper bryder ud, med den singalesiske hærs massakrer mod tamilere i Colombos gader i juni 1983, flygter Shivalingam-familien i nattens mørke, og Yasodharas forældre emigrerer til Amerika. Her knokler Yasodharas ingeniøruddannede far depressivt for at skabe en acceptabel levestandard, der tilnærmelsesvis kan ligne den, de havde i Colombo, og imens kæmper de to døtre med at vænne sig til deres nye liv, hvor de hjemmesyede kjoler er vejen til mobning, og hvor supermarkedshylderne med morgenmadsprodukter er uendelige.

Mens familien Rajasinghe har deres problemer i USA, og Shivalingam-familien er på flugt, prøver en tamilsk bondefamilie i Sri Lankas nordlige krigszone at gemme den dygtige og flittige Saraswathi og hendes lillesøster fra De Tamilske Tigre. Den lokale guerillagruppe kræver at alle egnens kampdygtige unge skal tilslutte sig dem, og familiens tre ældre brødre har allerede mistet livet, i kampen mod den singalesiske hær.

Nayomi Munaweera modtog i 2013 The Commonwealth Book Prize for DE TUSIND SPEJLES Ø. Og det er ganske forståligt!

En ting er, at hun er gennemført stilsikker og mestrer en brug af adjektiver, metaforer og symbolik der skaber et levende maleri for det indre øje, mens man side for side forfærdes over krigens og skæbnens hensynsløse fremfærd.

– På forbløffende kort tid svinder hendes krops behagelige blødhed, tæret bort af nådesløs sol, salt luft og ægteskabelig utilfredshed. Natten over bliver hun gusten, hendes næsebor sammensnerpede og blikket knivskarpt,

lyder beskrivelsen om Yasodharas farmor, da hun, mens hun endnu selv er barn, bliver gift og får børn.

En anden kvalitet ved bogen er Munaweeras evne til at formilde den konflikt mellem singalesere og tamilere, som slog sin rod under det engelske kolonistyre i starten af det 20. århundrede, og som i 1983 endte ud i 26 års borgerkrig. Ved henholdsvis at lade historien fortælle af singalesiske Yasodhara og tamilske Saraswathi giver Munaweera begge parter en stemme og viser, hvordan grufulde krigshandlinger skaber splid og fortvivlelse hos de ellers uskyldsrene børn på hver deres side af konflikten.

I al sin skræk og tilnærmelsesvise horror er ingen af borgerkrigens to sider hverken god eller ond. Til gengæld er der på begge sider uhyrlige krigsherrer, der gør alle til ofrer.

Resultatet er en roman, der på den ene side skaber så billedelige beskrivelser af grusomheder, som man kender dem fra TV-avisens værste indslag, at man får lyst til at lukke bogen og stoppe med at læse om de lidt for virkelige rædsler. På den anden side er bogen så tryllebindende, og karaktererne så overbevisende, at det ikke kun er deres skæbne, der er sørgelig, men også det faktum, at man når historien slutter, skal tage afsked med dem.

DE TUSINDS SPEJLES Ø en helt unik historisk fortælling, der råt for usødet skildrer 26 års borgerkrig og de hjerteskærende konsekvenser af den, på en måde så man både forstår det og kan mærke det.

Skrevet af Mona Munck-Lindblom

Mona læser lidt af hvert og meget af det hele, men har et særligt bankende hjerte for litteratur der lader mennesker mødes.

Skriv til Mona

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *