Debat på repeat – Claus Blok Thomsen DEN FALSKE MELODI


Claus Blok Thomsen optrævler systematisk regeringens indvandrerpolitik i ny bog. Det er både grundigt og velfunderet, når lovgivningens konsekvenser bliver gået efter i sømmene, men sjældent rigtig chokerende, da det meste er blevet sagt før.

Da Anders Fogh Rasmussen blev statsminister i 2001, lovede han de danske vælgere, at det nu skulle være slut med Nyrup-regeringens vattede indvandrerpolitik. Han holdt, hvad han lovede. Siden sin indsættelse har regeringen indført en stadig strammere indvandrerpolitik, der kraftigt har reduceret antallet af familiesammenføringer og asylansøgere. Det er populært i meningsmålingerne, men er det moralsk ansvarligt?

Manden, der her spørger, er Claus Blok Thomsen. Han er journalist på Politiken og har dækket indvandrerstoffet de seneste år. DEN FALSKE MELODI er hans personlige skildring af den daglige færden blandt de ansvarlige politikere og de mennesker, der er blevet ramt af lovgivningen.

Bogen spænder over den kritisk undersøgende journalistik, essayistik og anekdoter. Det sidstnævnte er specielt effektfuldt. Beskrivelsen af Blok Thomsens tilvænning og snigende apati overfor grædefærdige mennesker, der er kommet i klemme, er tankevækkende. Hans portræt af en temperamentsfuld og frustreret Bertel Haarder er både morsomt og menneskeligt. I det hele taget formår Blok Thomsen at være afdæmpet, analytisk og fair midt i en debat, som er kendt for sin skingerhed. Tak for det!

I bogens møder vi bl.a. Sardar Begum fra Pakistan. Hun er 89 år gammel og er netop blevet afvist asyl i Danmark. Her bor hele hendes familie, mens hun ikke har nogen i Pakistan. Alligevel vurderer Integrationsministeriet i september 2004, at hun skal sendes ud af landet.

Historien lyder grotesk, men er langt fra enestående. Bogen igennem støder man på lignende sørgelige skæbner, som alle er kommet i klemme i systemet. Skildringerne bruges som indgangsvinkler til længere udredninger af bl.a. 24-årsreglen og tilknytningskravet. Desværre er historierne om systemets kringelkroge og dets ofre langtrukne og unødigt komplicerede. Resultatet er, at de aldrig rigtig bider sig fast.

Bogens største svaghed er, at den ikke kan føje meget nyt til et overrendt emne. Afsløringerne begrænser sig til udspekulerede fortielser i folketinget, talen med to tunger og intern fejde mellem ministerier. Hvis man samtidig jævnligt læser avis, vil man også være klar over, at 24-årsreglen ikke virker efter hensigten, og at asylansøgere, der kommer i pressen, straks får deres sager genåbnet – det er alt sammen old news.

Bogen bliver dog reddet af det sidste kapitel, der er et fremragende essay om den rå tone i debatten. Her træder Blok Thomsen for alvor i karakter som en skarp analytiker, der formår at samle trådene og bidrage originalt til debatten.

Hvis du leder efter en grundig og kritisk opsummering af de sidste fem års indvandrerpolitik, skal du ikke lede længere. Alle andre kan nøjes med den daglige tæppebombning fra aviser og TV.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *