Den islamiske komedie – Ayaan Hirsi Ali AYAAN – OPBRUD OG OPRØR
Somaliskfødte Ayaan Hirsi Alis selvbiografi er et smerteligt og uafrysteligt mesterværk om den frihed til at vælge sit eget liv, vi tager for givet i den vestlige verden.
Citat
Jeg bad min mor om penge, så søster Azizas skrædder kunne sy en kæmpemæssig sort kåbe til mig, blot med tre stramme kanter rundt om håndled og hals og en lang lynlås. Den nåede helt ned til mine fødder. Jeg begyndte at bære denne dragt til skole oven på skoleuniformen, som hang på min radmagre skikkelse, med et sort tørklæde over hår og skuldre.
Der var noget betagende ved den, en sanselig fornemmelse. Den fik mig til at føle mig stærk: Under dette skjul lå en hidtil uanet, men mulig dødsenfarlig kvindelighed … Alle de andre små piger med deres små hvide hovedtørklæder var børn, hyklere. Jeg var en Guds stjerne. Når jeg bredte hænderne ud, føltes det, som om jeg kunne flyve.
Det stod ikke skrevet i stjerner, teblade, koran eller hadith, at lille Ayaan en dag skulle forlade familie, klan og tro, rejse til Vesten, gå på universitetet og blive medlem af det hollandske parlament. Som første generation af byboere i en slægt af ørkennomader, voksede hun op i en betonklods i Mogadishu. Barndommen var præget af den muslimske religion i nomadeaftapning. Mormoren fremmanede gennem sin strenge, fysiske opdragelse af børnene et magisk univers befolket af djinner og forfædrenes ånder.
Hirsi Ali skildrer med hudløs indlevelse sit barnesind farvet af religionens dogmer, og for en læser med vestlig kulturbaggrund skiftevis forfærder og fascinerer det barske, men sært eksotiske liv i Somalia. Det er svært at forestille sig, at den elegante, selvbevidste kvinde i gallakjole på et af fotografierne inde i bogen virkelig er Ayaan Hirsi Ali. Man søger forgæves efter sprækker i troens mure, men de forekommer lufttætte; Ayaan læser i koranskole, Ayaan klæder sig i hadjab, Ayaan bliver engageret i Det Muslimske Broderskab…
Gennem sin selvbiografi udruller Hirsi Ali en personlig idéhistorie fra barnetroen med djinner over den fanatiske ”rene” tro i Broderskabet til hendes første møde med vestlig litteratur og hendes læsninger af oplysningsfilosofferne, der i sidste ende fører til, at hun forkaster gud og bliver ateist. Ræsonnementet foldes ærligt, tålmodigt og overbevisende ud over hele bogens længde.
Med Ayaan Hirsi Ali oplever læseren helvede på jord i det klandelte Somalia, i Siad Barrés kommunistiske regime i samme land, i det brutale Saudi-Arabien, i et Kenya præget af Broderskabets ideologiske ekspansion. Ayaan omskæres med en saks, hendes mødom tages af hendes fætter på et lurvet motel, hendes mor binder hende med ledninger og tæver hende, hendes koranlærer bryder hendes kranie mod en betonvæg. Læseren følger Ayaan som Dante følger Vergil; fra bolgia til bolgia, dybere og dybere ned i smerten og trøsteløsheden, indtil hun flygter til Holland fra et arrangeret ægteskab.
I Holland er Ayaan asylansøger, og hendes liv og bogen får en helt anden drejning. Fra helvede til skærsilden. Ayaan starter på samfundets bund som bistandsmodtager og ender som politiker. Det er anderledes uskyldigt og rørende end lidelserne i Afrika, når man følger den sky og usikre Ayaan prøve sig frem. Fra hun med møje overtales til at tage cowboybukser på og cykle for første gang til hun oplever studielivet og kærligheden, følger læseren Ayaan på vej mod de højere luftlag, friheden og livsglæden.
OPBRUD OG OPRØR gør ondt at læse og Ayaans trængsler slutter ikke her, men hun forfalder aldrig til melodrama eller klynk, alt leveres nøgternt og præcist. Sidste del af bogen er anderledes polemisk og har flere referencer til episoder i hollandsk politik og medier, som man som udenforstående ikke er helt med på.
Man kan som læser være enig eller uenig i Ayaans politiske standpunkter, hendes støtte til dansk indvandrerpolitik, eller hendes beslutning om at arbejde for AEI, men argumentet for hendes personlige frihed, der taler for sig selv i de tragiske omstændigheder, der har indhyllet hendes liv fra fødslen, er lige så overbevisende som det er uafrysteligt. Læs den så!