Den søgte tolkning – Lene Højholt AT BLIVE MENNESKE


En meditativ gennemgang af den bibelske urfortælling byder på et almindeligt kendskab til den menneskelige psyke og en hel del hellig overfortolkning.

Citat

Skammen er ifølge myten den følelse, der ligger tættest på Gud; den bor i overgangen mellem uskyldigheden i Paradiset og den almindelige jeg-bevidsthed i verden. Derfor er den en form for åndelig følelse, der kan forbinde mennesket med Gud; den kan åbne ind til gudsforholdet. Skammens længsel retter sig mod Gud og hans favnende nåde, og en bevidstgørelse af skammen kan derfor føre til fordybelse i troslivet og dermed et stærkere trosforhold.

Lene Højholt er forfatter og præst og vil med AT BLIVE MENNESKE give indsigt i menneskets natur på baggrund af fortællingerne fra 1. mosebog. Bogen gennemgår flere af de kendte historier, bl.a. jordens skabelse, Kain og Abel og syndfloden, med henblik på at vise, hvordan vi som mennesker kan tage ved lære af disse historier og komme tættere på Gud derved. Gennem disse urhistorier vil Lene Højholdt give mening til de dele af menneskets liv, som kan virke forvirrende, og hun mener, at Biblen rummer nøglen til denne forståelse af os selv.

AT BLIVE MENNESKE er skrevet til den kristne læser, og man får som ateist ikke meget ud af den ‘meditative fordybelse’, der også indgår i bogen. Selve de bibelske urfortællinger er dog utrolig spændende og giver en indsigt i livet og de tanker, man gjorde sig om dette for flere tusind år siden. Det er dog ikke bogens fokus, og der findes ikke nogen nye indsigter i AT BLIVE MENNESKE omkring mennesket, men kun eksempler på diverse almindelige psykologiske processer, som fx. jalousi.

Det er meget fint, at historierne fra 1. mosebog kan relateres til vores liv idag, men det er vel ikke nogen overraskelse, at følelser som frygt og glæde også fandtes dengang, og derfor selvfølgelig også bruges i datidens fortællinger. Men det er svært at argumentere mod Højholts tolkning, da den sker ud fra et kristent synspunkt, og der på ingen måde er lagt op til diskussion omkring Bibelens autoritet.

Udover de middelmådige indsigter i psykologi, findes der i AT BLIVE MENNESKE også en lind strøm af overfortolkning. At bogen er udtryk for Lene Højholts egen tolkning af Bibelen (og mennesket), er der ikke tvivl om, og fred være med det. Jeg er bare ikke selv overbevist om, at Noahs ark repræsenterer en kerne i mennesket, der kan overleve i livets kaotiske strømme, som arken gjorde det i syndfloden. Disse indsigter i Bibelens symbolik er der en overflod af, og den ene virker mere usandsynlig end den anden.

Lene Højholts tolkning af urhistorierne virker søgte, men i det mindste er bogen skrevet meget pædagogisk, så alle, der har lyst, kan læse AT BLIVE MENNESKE. Som ikke-troende er jeg meget skeptisk indstillet, og manglen på kritisk afstandstagen og forklaring af de mindre forståelige dele af Bibelen skaber et stort irritationsmoment. Hvorfor Gud vil have, at drenge skal omskæres, stilles der ikke spørgsmålstegn ved, men hvorfor Abraham står op på et givent tidspunkt uddybes på en halv side.

AT BLIVE MENNESKE kan muligvis være indsigtsfuld, hvis man som kristen søger forståelse af forholdet mellem menneske og Gud, men svaret på de store spørgsmål ender med et utilfredsstillende ‘det ved kun Gud’. Og så synes jeg ligeså godt, man bare kan læse DET GAMLE TESTAMENTE og tænke selv.

Skrevet af Mette Skovdal Clausen

Mette er født 1987 og er cand.mag i filosofi. For tiden arbejder hun som tekstforfatter og manuskriptlæser og prøver stadig at finde mere tid til at læse. I sin fritid læser Mette både filosofiske og skønlitterære bøger og har en forkærlighed for så forskellige forfattere som Friedrich Nietzsche, Douglas Adams og Scott Fitzgerald.

Skriv til Mette

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *