Den store stygge bjørn – Karsten J. Møller FRA KAOS TIL PUTIN


I Danmark beskrives Rusland ofte som et anstødeligt styre på grænsen til diktatur. Men det er ikke hele sandheden, mener Karsten J. Møller, som i FRA KAOS TIL PUTIN nuancerer billedet.

Citat

Jeg bekender mig åbenlyst og uforbeholdent til de såkaldte realister, som de kaldes i den internationale debat. Lad og definere hvilke interesser vi har til fælles og forsøge at udvikle samarbejde og gensidig forståelse derfra. Som min gamle chef, den tidligere departementschef i Forsvarsministeriet, Michael Christiansen plejede at sige: ‘Der er brug for resultatorienteret pragmatisme’.

Drab på kritiske journalister, aggressioner over for nabostater og en medieverden, som er styret af præsidenten og den øverste magtkreds. Sådan er den almindelige udlægning af Rusland i danske medier. Ifølge Karsten J. Møller er beskrivelsen ikke forkert – den rummer bare ikke hele sandheden om Rusland, og det er nødvendigt at lægge den konfrontatoriske tilgang på hylden, hvis vi gerne vil støtte udviklingen af demokrati i landet. Det er hovedpointen i FRA KAOS TIL PUTIN.

Karsten J. Møllers bog er skrevet på en blandet baggrund af egne og andres erfaringer og en stor mængde historisk og samfundsvidenskabelig litteratur, som Møller refererer flittigt til i bogen. Erfaringerne har Møller gjort sig som forsvarsattache i Moskva. Der oplevede han Boris Jeltsins sidste år, som var præget af økonomisk krise og total mangel på styring af landet fra præsidenten side. I stedet blev forretningsforbindelser og familie tilgodeset med aftaler, som gjorde det russiske folk fattigere. Han oplevede også Putins overtagelse af magten, og hvordan han formåede at forvalte Rusland på en helt anden måde.

Samtidig så han, hvordan russernes oplevede udviklingen. F.eks. beskriver han forholdene i Rusland i 1998 igennem hushjælpen Tamara. Statskassen var tom, og folk fik ikke løn mange steder – der var simpelthen ingen penge. Hushjælpen, der var så heldig at arbejde for en udenlandsk diplomat, måtte derfor brødføde sig selv, sin søn, sin mor, sin søster og søsterens mand og børn foruden tre fjernere slægtninge.

Det er en stor force i bogen, at Møller bruger personlige historier til at supplere den faglige vinkel. Det giver en god forståelse for forholdene i Rusland, og det viser at overskuddet til at opdyrke en demokratisk kultur i det nye demokrati Rusland ikke var til stede. For det russisk folk har det handlet om at blive mætte hver dag, og Putin opleves af mange som en ægte statsmand snarere end som diktator. For Putin har leveret økonomisk vækst og stabilitet.

Karsten J. Møller foregiver ikke at skrive den samlede historie om Rusland i nyere tid. Det indikeres allerede i undertitlen ‘Brudstykker af det modernes Ruslands historie’. Hans bog er snarere et opråb i debatten om Rusland. Demokratiet i Rusland er bare 17 år gammelt, og de økonomiske og sociale vilkår har været hårde i perioden. Derfor kan man ikke forvente, at demokratiet skal være så velfungerende som i Danmark, der har haft demokrati i 150 år. Man skal ikke ignorere de negative sider af udviklingen i Rusland – men de skal ses i dette perspektiv.

Sproget i bogen er let og til tider kækt, uden at analyserne kommer ned på et lavere niveau af den grund. Der er også et par tørre morsomheder undervejs, og det er udmærket, selvom stoffet er alvorligt.

FRA KAOS TIL PUTIN er interessant og bugner af gode analyser – både forfatterens egne og lånte fra sekundærlitteraturen. Samtidig er den underholdende og skrevet med en kærlighed til det modsætningsfyldte land. Derfor er den stærkt anbefalelsesværdig til alle, som ønsker et nuanceret indlæg i debatten om den store stygge bjørn i øst.

Skrevet af Rebekka Byberg

Rebekka Byberg er en knivskarp historiker med speciale i moderne europæisk historie og politik. Men historie og politik er jo ikke alt, så man kan også finde hende hjemme i lænestolen med en skønlitterær bog (fra Lykke-Per til Harry Potter), i biografen (fra Coen-brødrene til Bollywoodbaskere), til en koncert (rock"n"roll) eller på en badmintonbane (fra spektakulær offensiv til systematisk defensiv).

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *