Den ulykkelige kærligheds ABC – Ida Jessen ABC


Omslaget på Ida Jessens roman er lækkert og farverigt: Vi ser et armlæn af Ægget i rødt. I stolen ligger tre klodser, som viser titlen på romanen: ABC. Stolens runde kvindelige former med de vilde pigefarver taler tydeligt. En kvinde har sat en dagsorden.

ABC er en roman om en mand, der går i forfald. Joachim lever det stille liv i sin store lejlighed i ABC-gaden på Østerbro, hvor han nusser om sine lækre ting, sine Arne Jacobsen-møbler, sit Kongelige porcelæns-spisestel og i weekenden sit sommerhus i Tisvilde. Han har affundet sig med at leve dette stille liv, indtil han møder den impulsive og djævlelignende kvinde Susan, der er enlig mor. Susan og Joachim bliver hurtigt kærester, og kort tid efter bliver Susan gravid. Joachim, Susan og hendes datter Ditte flytter sammen i Joachims store lejlighed på Østerbro, og så er brikkerne endelig faldet på plads for Joachim; han har nu fået en kæreste, en papdatter og snart en søn. Så er lykken da gjort. Eller hvad?

Det viser sig hurtigt, at Susan mere end bare ligner en djævel. Hun er manipulerende og led, en snu og listig kvinde. Susan får spundet Joachim ind i et net af manipulation og afpresning. Joachim forsøger at gøre hende tilfreds, men uanset hvad han gør, så er det forkert. Det kommer særligt til udtryk i de små ting; misforståelser, samtaler, der bliver fordrejet og ender i skænderier. Særligt da deres søn Jacob bliver født, bliver der problemer. Joachims største lykke er denne smukke og kloge søn, og da Susan opdager det, bruger hun Jacob som afpresningsmiddel.

Joachim går langsomt i forfald. Han kæmper med det sidste af sine kræfter for at få deres ægteskab og familie til at fungere, men Susan kæmper imod ham. Og Susan er den stærkeste.

Tonen i romanen er meget underspillet, til tider nærmest Helle Hellesk. Meget af handlingen udspiller sig i dialoger, og det skaber en levende og ærlig stemning. Fortælleren i romanen er knyttet til Joachim, og dialogerne er derfor vigtige, da det er her Susans tone objektivt kommer til udtryk. Og hvilken tone!

Fortælleren ønsker, at vi skal se Susan som en ond, manipulerende kvinde, men det forstår vi tydeligt, at hun er, ved blot at læse hendes replikker.

Susan evne til at manipulere er så stærk, at hun tilmed formår at manipulere læseren. Man kommer som læser i tvivl om, hvem af de to, der har ret. Er Joachim da ikke også doven? Han sidder jo bare og læser avis, mens Susan rydder op i køkkenskuffen. Og da han skal passe Jacob, kravler Jacob fra ham og fylder munden med græs. Og ved vi måske, hvordan det er, at være uuddannet og så flytte sammen med én, der er højtuddannet, og som samtidig har lejligheden fyldt med dyre møbler, som børnene skal passe på? Det er raffineret af Ida Jessen at lade synsvinklen være hos Joachim, da vi netop ikke får ord på Susans tanker.

ABC er meget ubehagelig at læse, men samtidig svær at lægge fra sig. Som læser ved man, at man går sammen med Joachim længere ud mod afgrunden i dette forhold, og alligevel man bliver ved med at gå. Men da vi endelig når denne afgrund sammen, kommer forløsningen da også. Det er en fin slutning, Ida Jessen giver læseren. Men det har vi også fortjent efter denne pinefulde læsning.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *