Den umenneskelige superhelt – John Arcudi & Peter Snejbjerg ALMÆGTIG


ALMÆGTIG er en underholdende tegneserie, som bidrager til vores forståelse af denne overmenneskelige figur, og som tegner et interessant billede af et menneske der mister evnen til at skelne godt fra ondt.

Siden Alan Moore og Dave Gibbons udgav tegneseriemesterværket WATCHMEN i 1986-87, har tegneserieskabere for alvor undersøgt konceptet superhelte. I WATCHMEN var superheltene pludselig rigtige mennesker: impotente, magtliderlige, psykotiske og uden superkræfter. Det førte især til en udforskning af den mørke side af superhelten, super-antihelten, i en nærmest karikaturagtig overdrivelse.

En sådan undersøgelse er John Arcudis og den danske tegner Peter Snejbjergs ALMÆGTIG også. Snejbjerg har selv oversat værket til dansk som på engelsk udkom som A GOD SOMEWHERE. I tegneserien følger vi de to blonde, amerikanske brødre Eric og Hugh, sidstnævnte med en succesfuld karriere og den smukke kone Alma, mens Eric kører en fragtbil med sin bedste ven Sam.

Den sorte Sam og de to brødre blev venner i skolen, engang da brødrene forsvarede Sam fra et racistisk angreb. Trekløveret trues dog med at gå i opløsning, nu hvor Hugh har travlt med karriere og job, mens Eric og Sam er lønslaver på samfundet bund. En aften eksploderer den boligkarre Eric bor i. Han slipper uskadt fra det og besidder nu superkræfter. Han redder nogle begravede mennesker ud af ruinerne, og er næste dag at finde på alle landets avisforsider som nationalhelt.

Eric fortsætter heltegerningerne, men han glider mere og mere over i vrangforestillinger og sammenligner sig selv med Jesus, mens han mister evnen til at skelne godt fra ondt. Hans menneskelige moral svinder og erstattes af gudens kyniske og følelseskolde blik på en underlegen menneskerace. Det er her ALMÆGTIG udskiller sig fra pastichen om den ondskabsfulde, sadistiske superhelt, der fulgte i kølvandet på WATCHMEN. Eric er ikke grundlæggende ond eller sadistisk, han mister blot forbindelsen til resten af menneskeheden med sine superkræfter, sin overmenneskelighed. ALMÆGTIG bliver derfor også et psykologisk portræt af en mand, der mister forstanden.

Den endelige venden mod den ’mørke side’ sker i et uhyggeligt angreb på broderen Hugh og hans kone Alma. Siden bliver Eric erklæreret som USA’s fjende nummer ét. Kun den gamle ven Sam, mister ikke troen på det gode i ham. Det er der kommet en underholdende superheltehistorie ud af, og Erics forvandling til amoralsk hævner er interessant. Efterhånden som forvandlingen skrider frem, bliver hans hår og skæg længere og længere, indtil han til sidst med fletninger i skægget og iturevne jeans river den ene soldat efter den anden fra hinanden som en Charles Manson med superkræfter.

Snejbjergs rene flader og store brug af sort passer godt til universet. Det gør hans forkærlighed for morbide splatterdetaljer også, som øjenkuglen der popper ud af et kranie, som bliver knust under Erics fod. Og heldigvis er der ikke brugt den afskyelige fedtglinsende photoshop-effekt der skæmmer så mange superhelteudgivelser for tiden. Det er old school og lækkert, med fine detaljer, eksempelvis Erics positur som den genkomne Jesus i Michelangelos vægmaleri af Dommedag (se t.v.), midt i blodbadet.

Skrevet af Christian Jess Mark

Christian Jess Mark (f.1979) er cand.mag. i litteraturvidenskab og moderne kultur og kulturformidling. Han var chefredaktør på LitteraturNu fra 2007-2017.

Skriv til Christian

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *