‘Det er ikke den værste ide, vi har fået i år’ – om ark books i Møllegade
Er du vild med verdenslitteratur, kan du være med til at give København julegaven, der bliver ved med at give igen – også til dig selv. Ark books vil sælge engelsksproget litteratur i Møllegade.
Er du vild med iransk, bosnisk eller måske filippinsk litteratur? Læser du helst engelske bøger på engelsk? Eller har du i ren desperation efter et bogfix forvildet dig ind på litteraturnu.dk, selvom du ikke kan læse dansk? Så kan du begynde at glæde dig til april 2014, hvor non-profit-boghandlen ark books (måske) åbner i Møllegade 10 på Nørrebro i København. Her vil du kunne købe engelsksproget litteratur fra hele verden – inklusive oversatte godter fra lille Danmark. Men kun hvis der inden jul kan rejses penge til at fylde boghandlen med, ja, bøger: indkøbet skal finansieres af en crowdfunding-kampagne, hvor du i bytte for gaver og taknemmelighed kan give et større eller mindre beløb til projektet.
Bag ark books står fire unge kvinder: Ariane Veiergang, der læser dansk, og Maria Dønvang, Ditte Nesdam-Madsen og Maya Zachariassen, der alle læser litteraturvidenskab i henholdsvis København og Canterbury. Halvdelen af gruppen har de sidste par år været en del af det, de selv omtaler som ’Møllegades litteraturmafia’.
Og ja, der er faktisk noget organiseret litteraritet i gære på den lille sidegade til Nørrebrogade. I nr. 7 kan du gå til oplæsning og litteraturcafe i en nedlagt kirke, der siden 2005 har heddet LiteraturHaus. Lige over for finder du Møllegades Boghandel med et feinschmeckerudvalg af prosa, lyrik og tidsskrifter, der langes over disken af frivillige. Og der er også gang i bogproduktionen: både Arena og Det Poetiske Bureaus forlag har til huse i gaden. I forsommeren 2013 gik gadens mange litterære aktører for første gang sammen om at arrangere Møllegades litteraturfestival, som pigerne også havde fingrene i.
Når der nu er så meget litterær fest i gaden i forvejen, er der så virkelig brug for endnu en boghandel? Ja, mener gruppen, for verden er fuld af uopdagede litterære perler, der fortjener større udbredelse.
– For eksempel skrev Ariane en post på vores hjemmeside den anden dag om koreansk poesi, som jeg var blown away af. Og hun sidder lige der, og jeg kender hende, og hun kender alle de her vilde koreanske digtere, som jeg aldrig har set før, siger Maya begejstret
– Pointen med at sælge det på engelsk er først og fremmest, at den litteratur ikke findes på dansk. Der er en rigtig stor del af den, som bare ikke rigtig kommer forbi den danske forlagsbranche, for der er grænser for, hvor mange romaner og noveller man kan sidde og oversætte til et lillebitte sprogområde, hvor der næsten ikke er nogen, der vil købe dem. Så giver det lidt mere mening at formidle dem på det sprog, de nu engang findes på, som næsten os alle sammen kan læse alligevel.
ark books vil bringe verdenslitteraturen til Danmark, lover de. Men udvekslingen går begge veje, for alverdens litteraturinteresserede skal også have øjnene op for den danske litteratur, der ikke lige er skrevet af H.C. Andersen, Peter Høeg eller Jussi Adler-Olsen. Det gælder både turister, der forvilder sig til hovedstaden (ark books skal i LONELY PLANET!) og herboende udlændinge, som ikke taler sproget, men gerne vil have en fornemmelse for det, der sker på den danske litteraturscene.
– Det er derfor Nørrebro også er et fantastisk sted at starte, for her bor jo alle mulige langt ude nationaliteter, siger Maria.
For at belyse, hvordan det danske sprog begår sig ude i den store litterære verden, arrangerede pigerne bag ark books en LiteraturCafe d. 9. december, hvor man kunne møde Helle Helle og Martin Aitken (oversætteren til den engelske version af hendes anmelderroste DETTE BURDE SKRIVES I NUTID). I deres oplæsning flettede de to versioner af bogen sig sammen og gav nye skarpe perspektiver på både dansk og engelsk sprog og kultur. For hvordan forklarer man lige et engelsk publikum, at det er sjovt, når nogen ‘bliver meldt ind i SFU ved en fejltagelse’, bare fordi de har ‘været til fest hos nogle fra Sandby’?
Hvis ark books bliver en realitet, har dette ikke været det sidste arrangement. En af de største konkurrenter til den lokale boghandel findes nemlig allerede hjemme i folks stuer – den hedder amazon.com. Derfor skal der ekstra lokkemidler til, hvis læserne skal bevidstgøres om boghandlen som et sted, det er værd at komme. Men når der nu er malet med den internationale pensel, kan ark books selvfølgelig ikke nøjes med at placere Nørrebros lokalpoeter på en ølkasse. Og med et småt budget i lommen må man tænke stort og nyt: i denne globaliserede verden findes jo heldigvis redskaber, der gør afstande overskuelige, og sådan opstod ideen om at livetransmittere og udveksle oplæsninger eller forfattermøder. Så nærheden bevares, men mulighederne udvides.
– Skype-events er tænkt sådan, at vi kan få en forfatter i en anden del af verden til at lave en oplæsning eller møde nogle af sine fans i Danmark. Så man ikke skal betale de dyre flybilletter, siger Ditte.
– Jeg glæder mig personligt til at gøre det på tværs af tidsgrænser. Så kan vi have et arrangement i Japan og et arrangement i København, og så er der bare nogen, der skal sidde og høre digte kl. 2 om natten, griner Maria.
– Jamen, ligesom at folk mødes og ser Oscar eller Super Bowl, så kan man da ligeså godt mødes og sidde og spise chips og se oplæsninger. Det er da mega fedt, siger Maja.
Lokalet i nr. 10 er beskedent, smalt og uden baglokale – der er kun det, du ser. Heldigvis for pigerne, har Møllegades Boghandel et toilet til låns – man hjælper vel sin familie. Budgettet er skrabet ned, så udgifterne stort set kun er til bøger, og fra starten er det de fire piger selv, du kan møde bag kasseapperatet. Det er på mange måder et idealistisk projekt, men ikke uden realisme, understreger pigerne.
– Man kan ikke drive en boghandel i dag, der ikke er non-profit, med mindre man hedder Arnold Busck. Det er lysten til det, der skal drive det, ikke den store økonomiske gevinst.
– Som jeg sagde til Maya, hvis jeg var blevet betalt penge for at gøre alt det her, hvis det var mit job, så havde jeg sagt op. Det er kun fordi det giver mening på en anden måde, som en løncheck bare ikke kan, siger Maria.
Crowdfunding-kampagnen løber til d. 22. december, og man kan bidrage med så lidt som 5 Euro (ca. 37 kr.). Til gengæld får man flere gaver i bytte, jo mere man punger ud med: er du helt tosset med litteratur – eller bare meget rig – kan du for 750 Euro få afholdt dit eget middagsselskab i boghandlens lokaler, eller du kan sætte pigerne til at male dit skur. Og hvis boghandlen åbner, er alle inviteret til et besøg i verdenslitteraturens verden – også de, der bare bidrager med velvilje.
– Man kan få alt det Nescafe man vil. Men der er ikke nogen vask…, siger Maria.
– Så man kan blive nødt til at drikke op! Siger Maya.
Kvinderne bag ark books mangler dags dato stadig ca. 1500€ for at nå målet på 7500€. Man kan støtte kampagnen her.