Det var på Vesterbro – Eske Troelstrup BORTSET FRA HIMLEN


Der bydes på øl, fisse og Bob Dylan i debutroman om venskabet mellem to unge københavnske mænd.

Citat

– Hey, Malthedrengen! sagde jeg. – Er vi lidt præmenstruelle i dag eller hvad? Trænger vi til en lile kop kaffe? Han svarede ikke, og han bevægede sig ikke. Først efter temmelig lang tid blev jeg klar over at han mente det alvorligt. – Er der noget galt? spurgte jeg. En hel del sekunder forsvandt i tavsheden mellem os. – Runedrengen, vil du ikke gøre mig den tjeneste at fucke ad helvede til ud af mit værelse? sagde han så.

Eske Troelstrup debuterer med en drengerøvsroman, om det vilde og mindre vilde liv i et kollektiv på Vesterbro i slutningen af 1990’erne og nogle år frem. Rune er en usikker universitetsstuderende, der skriver lidt digte, når han ikke onanerer til lydene fra hans samboers seksuelle udskejelser. BORTSET FRA HIMLEN er Runes hyldest til den talentfulde ven Malthe og hans, til tider sympatiske, til tider ekstreme, ideer. Tonen er anerkendende, men ikke uden at inkludere den frustration, misundelse og antydning af en kærlighed, der får romanen til at skride fremad og venskabet i grøften.

Der er ikke den kreative institution, de selvrealiserende og identitetshungrende unge i Runes omgangskreds søger ind på: Forfatterskolen, Teaterskolen, Kunstakademiet. Malthe er den eneste, der har det talent, der skal til. Samtidig er han også den eneste, der ikke værdsætter netop dette.

Som i Jack Kerouacs legendariske beatklassiker ON THE ROAD er grundpræmissen i venskabet mellem de to mænd, at fortælleren inderst inde godt ved, at relationen er uligevægtig. ”Dean will leave you out in the cold any time it’s in his interest” lyder det om originalen Dean Moriarty, som Rune kunne have sagt det om Malthe.

– Jeg var temmelig lang tid om at forstå hvad det var han stod og sagde.
– Har du skrevet min bacheloropgave af? spurgte jeg da jeg havde forstået det. – Du har sguda vel for fanden ikke skrevet min bacheloropgave af?
– Nejnej, sagde Malthe. – Jeg har allerhøjst ladet mig inspirere lidt. Den fik for eksempel en helt ny titel, og jeg har omformuleret næsten det hele. Især de lidt svagere afsnit, selvfølgelig. Jeg fik sgu tretten, er det ikke vildt?

Det er især i de hverdagsnære dialoger, at romanen viser sig fra sin stærke side, ikke mindst på grund af dens humor. Til tider tangerer de sjove elementer i teksten dog slapstick, der ville gøre sig bedre på en bar end i en bog. Eksempelvis at badet i kollektivet selvfølgelig skal være spraymalet med guld, så man kan tage et Golden Shower. Det bliver en plat detalje i stedet for den kendetegnende miljøbeskrivelse, det måske er tiltænkt som.

BORTSET FRA HIMLEN er gribende og hurtig læsning, som mange københavnske studerende vil kunne nikke genkendende til, lige til de bliver ømme i nakkerne. Det ærgrer mig bare – og det er formentlig et tilfælde – at bogens indhold har så mange overlap, med den norske film REPRISE fra 2006. En film der var formmæssigt mere original, fordi den tillod sig at arbejde med en mindre fortærsket fortællerteknik.

Skrevet af Louise Rosengreen

Cand. mag. i Dansk og Historie.Forfatter og dansklærer i det virkelige liv.Skriv til Louise

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *