Egalitarianere, kom ud af skabet! – Richard Wilkinson og Kate Pickett LIGHED
Den omdiskuterede bog THE SPIRIT LEVEL (2008) findes nu i dansk oversættelse og vil med omfattende videnskabelige undersøgelser bevise, hvorfor alle klarer sig bedre i et mere lige samfund.
Citat
På det mest fundamentale niveau handler en reduktion af uligheden om at flytte balancen fra en stratificerende, egoistisk forbrugerisme, motiveret af statuskonkurrence, over mod et mere socialt integreret og sammenhængende samfund. Større lighed kan hjælpe os med at udvikle en offentlig moral og forpligtethed på det samarbejde, som vi har brug for, hvis vi skal løse de problemer, der truer os alle.
I LIGHED viser Wilkinson og Pickett, hvordan vi påvirkes af graden af ulighed i vores samfund. Alt fra fedme, selvmord og alkoholmisbrug til vold, teenagegraviditeter og følelsen af tillid bliver gennemgået på baggrund af vidtrækkende socialforskning og opstilles i enkle statistiske diagrammer. Bogen sammenligner sociale problemer fra 25 forskellige lande med de indkomstforskelle, der er beboerne imellem. Og resultatet er mere end tydeligt: Alle har det bedre i lande, hvor folk er mere lige.
LIGHED har modtaget både stor opbakning og stærk kritik, og det er ikke svært at se hvorfor. Argumenterne og beviserne for ulighedens implikationer er så overvældende, at man automatisk bliver skeptisk. Selvom de fleste er enige om, at ulighed er en dårligdom, føles det næsten for simpelt at se, påstanden bevist så tydeligt – men tallene lyver ikke.
I den danske oversættelse medfølger et efterskrift, hvor Wilkinson og Pickett ser på den forskning, der de seneste år er bedrevet inden for området, og som passer overraskende godt med deres teori. Derudover svarer forfatterne på noget af den kritik, LIGHED har modtaget: Når kritikere fx er bange for, at et mere lige samfund kræver en stor stat og omfattende sociale ydelser, svarer Wilkinson og Pickett, at konsekvenserne for uligheden i samfundet vil kræve endnu større tilskud til politi og fængsler. Sammen med en anden af bogens hovedpointer – at et mere lige samfund ikke kun hjælper de fattige, men også giver større tryghed og muligheder for de rigeste – giver de svar på tiltale, og kritikken falder til jorden.
Især tredje del af LIGHED er interessant. Her tages fat på vores sociale arv, og sammenhængen mellem ulighed og velfærd ses i et antropologisk og socialpsykologisk lys. Mennesket er et socialt dyr, og i LIGHED fremstilles flere forsøg, der viser, at når vi sættes i klassesystemer, så forværrer det vores helbred både fysisk og psykisk.
I slutningen af bogen giver Wilkinson og Pickett deres svar på, hvordan vi kan arbejde mod et mere lige samfund, og de store opgaver, vi står overfor, virker overraskende nok ikke så omfattende, som man ellers kunne frygte.
Wilkinson og Pickett har forsøgt at gøre denne bog læselig for alle, hvilket er noget af en opgave, når den så massivt afhænger af tørt statistisk data og videnskabelige undersøgelser – men det lykkes! Deres værk er meget letlæseligt, faktisk er det så pædagogisk udformet, at det kan minde om en lærebog fra gymnasiet.
LIGHED bør læses af alle. Man kan kun blive klogere, og selv hvis man er uenig med de konklusioner, der præsenteres i bogen, må man forholde sig til de nyeste resultater inden for socialforskning. Faktisk vil jeg mene, at LIGHED burde være obligatorisk læsning, især for førstegangsvælgere. Og så lige igen inden hvert valg.
Spørgsmålet er, om idealet kan udleves? Kan man som enkeltperson opgive drømmen om en Gucci-taske til fordel for en general forbedring af sundheden og trygheden i hele samfundet?