El Nakba (Katastrofen) – Susan Abulhawa MORGEN I JENIN


MORGEN I JENIN er en ambitiøs generationsroman, der med patos og smerte fortæller historien om det palæstinensiske folks ulykke, tabet af ophav og forestillingen om national identitet.

Citat

Hadj Salem havde oplevet det hele. Det sagde han altid til os børn. Det varede forfærdeligt længe, inden vi fik hele historien, for han kom med den i stumper. ’Jeg har oplevet det hele’ sagde han altid. ’Jeg arbejdede trofast for de gulhårede mænd med farvede øjne, og som tak sendte de udenlandske jøder, som stjal mine møbler.’ Altid kun brikker til hans livs puslespil, og altid kun en ad gangen. ’Jeg har oplevet det hele. Alle krigene. De smed os væk fra vores jord, og de tog alle de møbler, jeg havde lavet’ Så gik han sin vej …

Fortællingen tager sin begyndelse i en lille idyllisk landsby på den nordlige vestbred, hvor den israelske belejring i 1948 tvinger familien Abulheja bort fra den jord og det hjem, de har kultiveret og beboet igennem generationer. Efter en dramatisk flugt genforenes flere af familiemedlemmerne i den nærliggende flygtningelejr Jenin. Her går tiden trægt. Dage bliver hurtigt til måneder, og måneder bliver til år. Spørgsmålene hober sig op, men der er ingen til at svare. Kun tavse soldater, snigskytter og øredøvende bombardementer.

På denne måde bygger Susan Abulhawa sin fortælling op omkring livet i en flygtningelejer. Vi hører om håb og skuffelser, om fejlslagne forsøg på at vende hjem og om et stadigt tiltagende had til ’de skide zionister’, der har bemægtiget sig familiens jord.

Det kræver mod at bearbejde et så konfliktfyldt emne i en debutroman. Susan Abulhawa er selv palæstinensisk flygtning, og MORGEN I JENIN er hendes udlægning af en historie, der i vestens litteratur hovedsagligt er blevet behandlet fra et jødisk perspektiv.

Derfor fremstår bogen som et yderst motiveret projekt, der først og fremmest ønsker at give en stemme til et folk og en kultur, der ifølge forfatteren har måtte betale prisen for nazisternes jødeforfølgelser under anden verdenskrig. På dette punkt opfylder romanen sit tiltænkte mål, og selv om bogens plot og karakterudvilking til tider fremstår en smule forceret og fortænkt, leverer MORGEN I JENIN en spændende og udfordrende vinkel på en af det 20. århundreders største tragedier.

Susan Abulhawas roman følger stringent melodramaets konventioner, hvor lykken og håbet om genforening gentagende gange skuffes. Fortællingen er skrevet i et billedmættet og patosfyldt sprog, der trækker på den arabiske litteraturs fortællertraditioner. Denne litterære hybrid er umiddelbart fascinerende og til tider både smuk og poetisk, men desværre kommer den også let til at virke både letkøbt og patetisk.

MORGEN I JENIN er en engagerende bog, der gør en dyd ud af at formidle en kultur, en tradition og en konflikt til et bredere vestligt publikum. I USA er bogen udkommet på det forlag, der i 2003 udgav den internationale bestseller DRAGELØBEREN af Khaled Hosseini, og selvom nærværende roman nok aldrig kommer op i nærheden af de samme salgstal (og selv om man sjældent kan måle en romans litterære kvalitet ud fra dens markedsværdi), er det en interessant tendens, at forlagene i stigende grad satser på bøger, der henter sit indholdsområde uden for den vestlige verden.

Skrevet af Kåre Moll Christiansen

Cand.mag. i Litteraturvidenskab - moderne litteraturteori, retorik og kommunikation.

Skriv til Kåre

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *