En halv gul sol lyser på en hel sort tragedie – Chimamanda Ngozi Adichie EN HALV GUL SOL


Imponerende afrikansk roman om krigens grusomhed og kærlighedens styrke.

Citat

Sult knækkede Biafra og gjorde Biafra berømt og fik Biafra til at holde så længe, som det gjorde. Sult fik mennesker over hele verden til at bemærke dem og protestere og demonstrere fra London til Moskva og Tjekkoslovakiet. Sult fik Zambia og Tanzania og Elfenbenskysten og Gabon til at anerkende Biafra, sult fik Afrika ind i Nixons amerikanske kampagne og fik forældre over hele verden til at bede deres børn om at spise op. Og sult fik Det Internationale Røde Kors til at kalde Biafra den største katastrofe siden Anden Verdenskrig.

Hvor mange afrikanske forfattere kender du? Ikke mange, vel? Når jeg tæller, kan det gøres på sølle fire fingre – en til Coetzee, en til Gordimer, en til Achebe og nu en til Chimamanda Ngozi Adichie. Til gengæld har jeg sagt Adichie til enhver, der gad høre på det de seneste dage. For hende må man altså kende! Grunden er, at hun med EN HALV GUL SOL har skrevet en virkelig god bog.

Den halve gule sol henviser til det uheldsvangre land Biafras flag. Biafra opstod i 1967, hvor igbo-stammen forsøgte at løsrive sig fra Nigeria, der var blevet selvstændigt kun syv år tidligere. Efter blot tre år forsvandt Biafra dog igen fra landkortet. Det nigerianske militær havde slået opstanden ned, og en lang borgerkrig mellem landets forskellige stammer fulgte. Det samme gjorde en uhyrlig hungersnød, som gjorde hele verden opmærksom på Biafra. Også i dag præges militærstyret Nigeria af fattigdom og uro mellem de etniske grupper.

EN HALV GUL SOL foregår dels i de tidlige tressere op til løsrivelsen og dels i slutningen af tresserne, hvor Biafra kollapser. Historien fortælles fra tre personers synsvinkel: Ugwu, den fattige bondedreng, der bliver houseboy hos et intellektuelt par med revolutionære ideer i universitetsbyen Nsukka; Olanna, den smukke, kvindelige del af parret, hun er rigmandsdatter og søster til Kainene, der danner par med den tredje synsvinkelbærer, Richard, en engelsk journalist med forfatterdrømme.

De er alle involverede i Biafras løsrivelse og oplever store tab som følge af krigen. De kæmper hver især for en bedre fremtid, men en af bogens pointer er, at krige er ubønhørlige. Mere skal ikke røbes her. EN HALV GUL SOL er nemlig så spændende, at det kun tager et par dage selv at læse den og finde ud af, hvordan det går…

Bogen er stort anlagt og indeholder alt, hvad en episk roman skal byde på: der er drømme, som brister, heltemod, svig, kærlighed, fjendskab, utroskab, loyalitet, krig men ikke meget fred. Det er en dybt nedslående men samtidig sært opløftende og –lysende roman. Personportrætterne er suveræne; man følger hovedpersonernes liv, deres håb og alt for mange tragedier med hjertet i halsen. Samtidig får man med historien om Biafra en fortælling om krigens ufattelige lidelser, og man bliver oplyst om de sociale og politiske forhold i Afrikas folkerigeste land.

Det hele beskrives i et realistisk sprog, som fremstiller krigens blodige rædsler skræmmende klart. Man føler personernes sorg uden at teksten klistres til i sentimentalitet. Der er noget nøgternt og alligevel dybt gribende over Adichies sprog. At historien tilmed folder sig ud over den specifikke historie om Biafra og bliver almengyldig i sin tematisering af individets muligheder overfor stærke ydre kræfter, er imponerende og ansporer til de varmeste anbefalinger.

Skrevet af Martin Baake-Hansen

Martin skriver ph.d. om nostalgi i romaner af Joseph Roth, Sándor Márai, Imre Kertész og Herta Müller. Anmelder desuden ved tidsskriftet Standart.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *