En med det hele – VAGANT 4/2012
Tidsskriftet Vagant tilbyder genuint kulturstof fra en lang række kunstgenrer. Det kommer der meget godt ud af.
Citat
Konceptuell litteratur pleide å være både fascinerende og provoserende, skrev UCLA-professoren, men nå som den var blitt antologisert, anmeldt, teoretisert og gjenteoretisert, og dens høyprofilerte fortalere var tema i blogger og på Twitter, var det hele sannsynligvis over.
VAGANT er tidsskriftets svar på et gesamtkunstwerk. Her finder du det hele – du som er et intellektuelt menneske, kulturelt dannet og nysgerrig. Artikler om arkitektur, essays om lydkunst og anmeldelser af litteratur optræder side om side, uden at tidsskriftet fremhæver enkelte kunstarter over for andre. Teksterne er skrevet af fagfolk, der er på hjemmebane i deres stofområde. Det har den klare fordel, at teksterne er kongenialt formidlet med en vidende begejstring, men samtidig kan de blive for indforståede og delvist ekskluderende.
VAGANT 4/2012 har ikke et overordnet tema, men redaktionen, der er af skandinavisk tilsnit med base i Bergen, har udpeget en linje for tidsskriftet, som hedder højniveau. Det er ikke det lettest tilgængelige materiale, VAGANT beskæftiger sig med, og der forventes en indsats fra læseren.
Denne udgaves profilinterview er med den norske operainstruktør Stefan Herheim, og det er et yderst velskrevet, underholdende og meget indtagende portræt. Den verdensberømte Herheim har et imponerende cv inden for operaopsætninger med aktuelle opsætninger i bl.a. Bayreuth. Han er klassisk opdraget og dannet og ser det som sin pligt – når man forvalter et talent af hans størrelse, forstår man – at instruere de største værker, overveje de politiske implikationer, nutiden bedrager de historiske stykker med, og i hver lille detalje gøre sit ypperste. Hvis man vil arbejde seriøst med sit talent og sit fag, må man nødvendigvis forlade Norge, hvor enhedstænkning sætter sit præg på kulturen. Herheim siger om Norge:
– Når det smale trampes ned blir det brede veldig snevert. Det er vanskelig å føre en levende debatt på et høyere nivå, og dette har de senere årene ført til en katastrofalt tabloid kultur, eller ukultur, der alt gjøres spiselig for alle, der alle tror at de vet alt om alt og der ‘synsing’ har høy prioritet på dagsordenen.
Det er inspirerende at møde – for det gør man vitterligt gennem interviewet – et så engageret og begavet menneske som Herheim, der arbejder i kunstens tjeneste.
Andre læseværdige indlæg er artiklen om klasseblindhed i norsk film, Stig Sæterbakkens essay om Tor Ulvens roman Avløsning og interviewet med den amerikanske litteraturforsker Johanna Drucker, der mener, at den konceptuelle litteratur har udspillet sin historiske rolle. Det er forfriskende at læse på norsk, svensk og dansk inden for samme omslag, og redaktionen har øje for det, der brænder (på).
Uanset interesse- og fagområde vil de fleste kunne finde flere inspirerende artikler i VAGANT. Mindre imponerende er illustrationer og grafik, der i mine øjne hverken tilfører de enkelte tekster eller tidsskriftet som helhed noget særligt. VAGANT er en tung sag på 114 sider, og det er lækkert at røre ved, holde om og se på, og i det simple faktum har VAGANT en del af sin berettigelse. Her er kvalitetsstof med ambitioner, og en redaktion har samlet det for dig i en lækker lille pakke. Den slags fås ikke på nettet.
VAGANT har netop vundet prisen for årets bedste tidsskrift i Norge. Læs et interview med redaktør Audun Lindholm Svar