Én rejse er aldrig nok – Ilija Trojanow VERDENSSAMLEREN


VERDENSAMLEREN er en flerstemmig fortælling om en excentriker, hvis vidensbegær og behov for konstant at undersøge og kortlægge det ukendte, gjorde ham til en ekstraordinær samler. En samler af kulturer, menneskelige relationer og landkort – en samler af verdener.

Citat

… den unge mand havde en svaghed, en fatal svaghed. Han nøjedes ikke med at iagttage det fremmede. Han ville tage del i det. Han var betaget af det, og det i en grad at han ville bevare det i dets primitive tilstand.

Den engelske excentriker Sir Richard Burton (1821-1890) levede et liv så spektakulært og oplevelsesrigt, at det overgår de fleste af verdenslitteraturens hovedrolleindehavere i vovemod, eventyrlyst og intelligens. Burton var blandt andet professionel fægter, lingvist, kartograf, etnolog, opdagelsesrejsende, poet, spion, og den første oversætter af 1001 NATS EVENTYR og den indiske elskovsbog KAMA SUTRA. Han talte 29 forskellige europæiske, afrikanske og asiatiske sprog, og han brugte det meste af sit liv på at udforske områder af verden, hvor ingen europæer før havde sat sine ben. På sine rejser, der oftest var uforudsigelige og farefulde, iførte han sig opfindsomme forklædninger og falske identiteter, så han ubemærket kunne indsamle viden om de verdner han berejste.

VERDENSSAMLEREN er opdelt i tre afsnit, der hver især omhandler en af Burtons store rejser. Første del foregår i Indien, hvor Burton er udstationeret som officer i den britiske flåde. Her lever han et hemmelighedsfuldt dobbeltliv, og mens de andre kolonister dræber tiden med at sippe brandy og spille bridge, lister Burton ubemærket ud af bagdøren for at udforske det fremmede land omkring ham. Forklædt som lokal udforsker Burton Indiens kulturer, sproget og de lokale kvinder.

I romanens anden del drager vi af sted igennem Egyptens ørken og over Det Røde Hav mod Mekka. Forklædt som sufimuslim af indisk herkomst, lader vores Burton sig omskære og efter en vandring af episke dimensioner, lukkes han ind i muslimernes hellige by, hvor ingen hedning før har sat sine ben.

I romanens sidste del følger vi Burton og kollegaen John Hanning Speke, der sammen rejser ud fra Tanzania i et hidsigt kapløb langs Nilen for at finde den sagnomspundne flods udspring.

Ilija Trojanows roman er en stor litterær bedrift, der på samme tid formår at underholde, belære og overvælde sin læser igennem en lang række korte anekdotiske kapitler. Bogen har ikke blot én men flere vidt forskellige fortællerstemmer, der på skift fylder siderne med sanselige og detaljerede rejsebeskrivelser. Fortællingen ændrer hele tiden fokus, og ofte genfortælles de samme episoder af personer med vidt forskellig kulturel og demografisk baggrund. På den måde skaber Trojanow en nuanceret fortællerstil, der ikke kun har udgangspunkt i et europæisk verdensbillede, men i lige så høj grad i et indisk, arabisk og afrikansk.

Alle bogens folkeslag og kulturer gives en stemme, og det er interessant at se, hvordan forfatteren lader disse forskellige narrativer tale sammen i en fortsat dialog, der strækker sig fra det nordlige Indien, over Mellemøsten og ned langs Nilens bred. På horehuse i Indiske slumkvarterer, på kamelryg i ørkenen og i den hellige by Mekka.

Det er lykkedes Iliya Trojanow at skabe en læseoplevelse, der i sig selv ligner en opdagelsesrejse, hvor intet er forudsigeligt, og hvor læseren navigerer rundt i teksten på samme måde som en rejsende i en fremmed del af verden. Nogle vil måske finde denne fortælleteknik omstændig og trættende, og den uopmærksomme læser kan nemt fare vild i det omfattende persongalleri eller fortællingens kronologiske orden.

VERDENSSAMLEREN er hverken en biografi, en historisk beretning eller en roman i traditionel forstand, men snarere et essay i kapitelform, der blander alle disse genrer. Det er en velkomponeret samling af historier, der er ligeså fascinerende som myten og manden Sir Richard Burton.

Skrevet af Kåre Moll Christiansen

Cand.mag. i Litteraturvidenskab - moderne litteraturteori, retorik og kommunikation.

Skriv til Kåre

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *