Et unikt besøg hos almuen – Palle Ove Christiansen DE FORSVUNDNE – HEDENS SIDSTE FORTÆLLERE


Smuk og klog bog om 1800-tallets fattigfolk på den vestjyske hede, og om en mand der trodsede sult og slud for at transskribere fortidens historier, før det var for sent.

Citat

Men da hun var bleven der i to Dage længere, end hun havde Lov til af hendes Bæst, saa drømmer hun om Natten, te han laa ude i Haven af Sorg for det, te hun kom ikke igjen. Hun op og hun ten [af sted] og hjemad … Hun gik og saa sig runden om, og hun ventede, han skulde komme ad Aften, men han kom ikke ved det Klokkeslæt, han plejede, og da det kom over den Klokketid, saa kunde hun ikke gaa ad æ Sæng, men gik ud ad [i] Haven, hvor hun tykte, te han laa.
Saa drømte hun o æ Nat, te hun tykte, han laa død for hendes Skyld. Saa o æ Morgen hun kommer op, saa tykte hun, hun vilde ud at se efter ham. Da laa han ude i æ Have o [på] æ Grønne, al ligesom han var død. Saa render hun lige hen og smider sig oven paa ham uden at være bange for saa fælt et Dyr og sagde, hun vilde have ham. Saa vinder [farer] han op og siger, om hun mente det, hun sagde. Ja, hun gjorde. Saa stod han op og blev den dejligste Prins, te nogen har set i deres Dage, og han var forønsket og kunde ikke blive frelst, inden han kunde faa en Skjønhed til Kone.

fra SKJØNHED fortalt af Karen Pedersdatter 1873

Lad mig begynde med at præsentere et par af bogens hovedpersoner, informanterne: Indsidder Johanne Tygesdatter, aftægtskone Kirstine Marie Væver, dagleger Otto Skibild, pottemager Erik Larsen og ikke at forglemme gårdkone Johanne Kirstine Pedersdatter, som sammenbidt og vindblæst stirrer læseren i møde på Peter Olsens portrætfoto fra 1895, der pryder forsiden af DE FORSVUNDNE – HEDENS SIDSTE FORTÆLLERE.

Heldigvis er disse fattigfolk ikke forsvundet helt. De lever videre takket være den ihærdige og myreflittige folkemindesamler Evald Tang Kristensen (1843-1929). Den 165 centimeter høje landsbylærer, der i november 1873 tog på en lang og drøj vandring fra hus til hus på den jyske hede, for at indsamle folkeminder i form af viser, fortællinger og eventyr skildres i bogen således:

– Tang Kristensen var god til at finde vej i terrænet. Om natten var det i klart vejr bedst at gå efter månen; det værste var mørk, natlig regn, hård kulde og snefyning. Han var altid glad for at blive budt på varm middagsmad hos folk; ellers spiste han mest sin medbragte kost, også når den efter en snes dage var svær at få ned.

Det er ikke kun mad, den møjsomme folkemindesamler bliver budt på sin tur. På Damgaard Mark, Ørre Hede, i Torsted, og hvad stederne ellers hedder, møder han en materiel fattig almue. Men de ord de gemmer på, viser sig at være en guldgrube. Tang Kristensen havde ikke turde drømme om hans udbyttes kulturelle værdi. ’Flere af eventyrerne var i øvrigt ikke kun sjældne i Danmark, men også i resten af verden.’

Forfatteren til dette pragteksemplar af en bog, historiker og etnolog Palle Ove Christiansen, har gjort en dyd ud af at formidle Tang Kristensens ekspedition på en måde, så alle kan forstå indholdet, uden at han på noget tidspunkt går på kompromis med sin faglighed. Et eksempel herpå er de ordforklaringer, der er indsat i kantede parenteser. De virker nøje udvalgt, og kun indsat når det ellers ville forstyrre forståelsen. Gamle tale- og stavemåder er bevaret, hvilket bringer læseren tættere på stoffet, som sad man selv i en kold, snavset stue og hørte Karen Pedersdatter fortælle det gamle eventyr om Skjønhed og hendes bæst. Ja sørme om ikke en anden, ældre og mindre amerikansk version af Disneys SKØNHEDEN OG UDYRET har gået fra mund til mund på de vestjyske jordbrug.

DE FORSVUNDNE er også selv lidt af en skønhed, hvis man da kan karakterisere en bogudgivelse sådan. Den er stor og hård, gennemtænkt og velstruktureret, farverig og rigt illustreret, bl.a. af Peter Olsens gribende fotografier fra århundredeskiftet og til sammenligning kunstfotograf Henrik Saxgrens dokumentationer af, hvordan heden tager sig ud i dag. Bogen er så absolut et besøg værd.

Skrevet af Louise Rosengreen

Cand. mag. i Dansk og Historie.Forfatter og dansklærer i det virkelige liv.Skriv til Louise

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *