Filosofisk guf for alle – Christian Hansen FILOSOFIEN I HVERDAGEN


Hvorfor skulle jeg filosofere? Dette er et af hovedspørgsmålene i denne guide til filosofiens verden. Der er tale om en letlæselig og direkte anvendelig introduktion til den filosofiske tankegang – for børn og voksne, elever og undervisere. Alle burde læse denne bog allerede i folkeskolen!

FILOSOFIEN I HVERDAGEN er en konkret og særdeles anvendelig guide til indføring i filosofiens jordnære del. Christian Hansen , som er magister i filosofi, fremhæver, at filosofi handler om, at ethvert menneske kan og bør stille spørgsmål til sig selv, andre og verden. Han skriver:

– Ifølge Sokrates bliver du hverken klogere på den filosofiske problemstilling eller på dig selv ved at fokusere på, hvad ‘man’ mener. Sokrates påpeger derfor igen og igen vigtigheden af at ‘fremsætte vore egne tanker’, ‘at tale med egne stemmer’, ‘at lade samtalerne vokse frem af deltagernes eget indhold’.

Hensigten med FILSOFIEN I HVERDAGEN er altså at få det enkelte menneske i gang med at filosofere – og det er ikke så svært, mener Christian Hansen. Man bliver som læser guidet gennem bogens tre hovedspørgsmål: Hvad handler filosofien om? Hvordan filosoferer man? Hvorfor skulle jeg filosofere? Dette er store besværlige spørgsmål, men de forklares og eksemplificeres i et hverdagsagtigt sprog – til tider talesprog – så målgruppen bliver så bred som mulig. Målgruppen spænder fra børn til voksne, fra sygeplejersker til ledere samt fra elever i folkeskolen til elever på højskole og i gymnasiet.

Bogen består foruden de tre hovedafsnit af tilhørende øvelser, som læseren lynhurtigt kan gå i krig med. Alt bliver forklaret, og der er ikke den påstand eller det forslag, der ikke bliver eksemplificeret. Det er måske ikke alle filosoffer, der bryder sig om, at Christian Hansen piller filosofien ned fra dens piedestal for at nå ud til ‘almindelige dødelige mennesker’, men forfatteren gør det – og gør det virkelig godt.

På simpel og enkel vis gennemgår Christian Hansen vigtige pointer hos filosoffer som Sokrates, Platon, Kant og Nietzsche m.fl. – og han fagligheden sættes ikke i baggrunden for den pædagogiske fremstilling.

Vil du lære lidt om at filosofere, så læs FILOSOFIEN I HVERDAGEN. Den giver dig værktøjer til at nuancere din hverdag, diskutere både daglige og eksistentielle spørgsmål – kort sagt: Den giver anledning til kritisk, konstruktiv og kreativ refleksion.

Skrevet af Sabine Bjørg Jensen

Sabine Bjørg Jensen er uddannet cand.mag. i fransk og filosofi fra Københavns Universitet.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *