Af | 29. juni 2010

Fodbold med morale – Lars Hestbech og Andreas Kraul DE GODE OG DE ONDE – VM-HISTORIENS BEDSTE OG VÆRSTE ØJEBLIKKE

Hvad sagde Materazzi egentlig? Verdensmesterskaberne i fodbold er over os, og vil man vide mere om turneringens historie og mytologi, får man her et fint indblik.

Citat

Selvom kampen mellem Chile og Italien var et lavpunkt i hans karriere, mistede han dog ikke modet til at komme med nye opfindelser. Det brutale opgør i Santiago var en af årsagerne til, at Ken Aston [engelsk dommer] opfandt systemet med gule og røde kort. En idé, der materialiserede sig, da han en aften kørte gennem London i sin bil og betragtede trafiklysene. Systemet blev indført ved VM i 1970, og indtil da var advarsler og udvisninger en sag mellem dommer og spillere, og på grund af sprogbarrierer skete det af og til, at spillerne slet ikke opdagede, at de var kommet i dommerens sorte bog.

Det hele begynder i 1930 med en to uger lang sørejse, hvor tre europæiske landshold, plus et par dommere og et splinternyt VM-trofæ, sammen krydser Atlanten ombord på dampskibet SS Conte Verde, for at dyste med en håndfuld sydamerikanske lande om verdensmesterskabet i fodbold. Siden er mange vindere og tabere blevet kåret, myter er blevet spundet, helte og skurke udpeget, alt imens turneringen har udviklet sig til den gigantiske begivenhed, der for tiden finder sted i Sydafrika.

DE GODE OG DE ONDE dækker langt fra hele VM-historien, men koncentrerer sig om udvalgte anekdoter og centrale aktører, og enkelte slutrunder nævnes derfor kun i forbifarten. De sorte kapitler i VM-turneringens historie bliver imidlertid ikke forbigået, og forfatterne skal i den forbindelse have ros for at tage den historiske kontekst seriøst.

For sport og politik har gennem hele VM-historien været sammenblandet, og de deltagende lande har udkæmpet adskillige erstatningskrige på og omkring grønsværen, ligesom diktatorer, Mussolini i ’34 og Videla i ’78, har overtaget og misbrugt den folkelige begivenhed. Senere har det især været de kommercielle interesser, inklusiv FIFA’s egne, der har tilsidesat de sportslige idealer. Eksempelvis da en sygdomssvækket Ronaldo blev sendt på banen i finalen mod Frankrig i ’98, og man spekulerede i hvilken rolle sponsoren Nike havde spillet i den forbindelse.

Men bogen byder naturligvis også på fornøjelige gensyn med fortællingerne om ’miraklet på græs’ (USA’s sensationelle sejr over de arrogante englændere i 1950), Maradonas guddommelige mål i Mexico ’86 og Cameroun og den dansende bedstefar Roger Millas eventyr i Italien 1990, der samtidig indvarslede Afrikas entré på den mundane fodboldscene.

DE GODE OG DE ONDE er ikke helt blottet for fodboldklichéer, men generelt er der tale om en velskrevet og underholdende bog, som jeg labbede i mig, mens de kedeligste puljekampe løb over skærmen. Bogen afrundes med en statistiksektion, som denne slags bøger bør, og der er i det hele taget masser af fodboldviden at hente i denne udgivelse – lige til at dupere sine venner med, når man har brug for en pause fra vuvuzelaernes kakofoni eller kommentatorernes ditto.

For ved du måske, hvordan Pelé fik sit navn, hvordan de gule og røde kort blev opfundet eller hvorfor Cruyff ikke deltog i VM ’78, selvom Holland var blandt favoritterne? Og hvad sagde Materazzi egentlig til Zidane inden han blev stanget omkuld af den franske kaptajn? Nyttig viden!

 

Nyeste anmeldelser i kategorierne Introduktion,

Læs også