Fortælling fra et svundet Afrika – Chinua Achebe ALT FALDER FRA HINANDEN


THINGS FALL APART er den mest læste afrikanske roman nogensinde. Det er beretningen om en nigeriansk stormands forfald efter Europas indtog, og den viser, at også oldtidens Afrika var en civiliseret kultur.

Citat

‘Der var engang en mand, som tog til Umuike marked for at sælge en ged. Han førte den ved et tykt reb, som han havde bundet om livet. Men da han gik gennem markedet, opdagede han, at folk pegede fingre af ham, som var han gal. Han kunne ikke forstå det, til han så sig tilbage og opdagede, at han ikke gik med en ged for enden af rebet, men en tung brændeknude.’
‘Tror du en tyv kan gøre sådan noget egenhændigt?’ spurgte Nwanko.
‘Nej,’ sagde Obierika. ‘De bruger magi.’

Handlingen i Achebes debutroman ALT FALDER FRA HINANDEN finder sted i Nigeria i 1899 og en god årrække frem, i en tid hvor de hvide kolonister og missionærer kom til landet. Bogen følger Okonkwo, der i ibo-landsbyen Umuofia er frygtet og respekteret for sin evne til at besejre enhver forhindring med sin ringagt for svaghed og med sit iltre temperament.

Okonkwos fader var en fattiglus, der drak mere palmevin, end han havde råd til, og som ved sin død havde mere gæld end forstand. Allerede i en tidlig alder besluttede Okonkwo sig for, at han ikke ville være som sin fader. Og ved at opsøge en af landsbyens storbønder lykkedes det ham at opdyrke et højtrespekteret Yams-landsbrug, sådan at han allerede som ung knægt og inden sin faders død var en velhavende mand med flere koner og børn. Han var også stammens uovervindelige bryder og bar flere af landsbyens prestigefyldte titler.

Men Okonkwos succes var bygget på hårdt arbejde frem for held, og hans skæbne ville, at hans gevær eksploderede under en begravelse og dræbte en ung mand. Selvom drabet var et hændeligt uheld, var det pålagt Okonkwo at flygte til sin moders landsby, hvor han i 7 år måtte bo i eksil. Og som missionærerne gjorde deres indtog, og de hvide blev en mere etableret del af det nye Nigeria, faldt Okonkwos liv mere og mere fra hinanden.

ALT FALDER FRA HINANDEN er den mest læste roman fra det afrikanske kontinent, og siden den blev udgivet første gang i 1958, er den blevet udbredt i det meste af verden.  Det skyldes ikke bare, at historien om Okonkwos uhyggelige skæbne er godt fortalt, men at den er symptom på Afrikas forfald i mødet med de hvide imperialister.

Skønt Achebe også lader sin protagonist fremstå kold og kynisk og lader sin roman efterlade et aftryk af Afrika som gammeldags og brutalt, tillægger han det mørke kontinent en kulturhistorie væsentligt forskellig fra det uciviliserede samfund, som Afrika gerne er blevet beskrevet som, siden de hvide kom til kontinentet. Og selvom vestens befolkning gennem årene har fået et mere nuanceret syn på Afrikas kulturhistorie, er Achebes romaner – både denne og efterfølgeren TRIVES EJ LÆNGERE HER – stadig relevante.

Ved at lade sin samtid og geografiske placering komme utrolig tæt på læseren, ikke mindst med det store persongalleri, hvis navne nærmest er umulige at læse med sin sammensætning af konsonanter, levendegør den en virkelighed, der ellers ligger hengemt.

Her er der ingen James, Marcus eller andre vestlige og kristne navne. Til gengæld er det meste af romanen skrevet i ordsprog, fortællinger og myter fra en svunden fortid, der lader sine læsere vide, at de gamle nigerianske samfund er bygget op om æresprincipper og stor tiltro til, at ånderne ved bedst.

De mange fortællinger kaster et mystisk skær over ALT FALDER FRA HINANDEN, som gør den spændende og fremmed at læse. Men romanens genre er snare socialrealisme, end det er en fantastisk fortælling. Og når sidste side er læst, har Achebe bragt sine læsere ind i en fjern fortid og uendeliggjort en tid, der i løbet af historien er forsøgt udvisket.

Skrevet af Mona Munck-Lindblom

Mona læser lidt af hvert og meget af det hele, men har et særligt bankende hjerte for litteratur der lader mennesker mødes.

Skriv til Mona

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *