Galninge og elskende – Miguel de Cervantes EKSEMPLARISKE NOVELLER


Cervantes’ tolv fortællinger har bare det hele. Der er både sigøjnere og jomfruer, pirater og riddere. Der er også en hel del om kærlighed og en enkelt voldtægt.

Citat

I den berømte og navnkundige by Burgos levede der for ikke så mange år siden to rige og fornemme riddere: den ene hed don Diego de Carriazo og den anden don Juan de Avendaño. Don Diego fik en søn, der blev opkaldt efter ham selv, mens don Juans søn fik navnet don Tomás de Avendaño. Og da de to unge riddere skal være hovedpersoner i denne fortælling, vil vi for at spare på bogstaverne bare kalde dem Carriazo og Avendaño. Carriazo var vel omkring tretten år, da han fik lyst til at rakke om på landevejene, og han blev ikke drevet hjemmefra, fordi hans forældre behandlede ham dårligt, da det alene var lysten, som man siger, der fik ham til at bryde op fra sine forældres hus og drage ud i den vide verden, og han var så tilfreds med det frie liv, at selv om han måtte leve ubekvemt og fattigt, savnede han ikke overfloden fra sin fars hus.

Den spanske forfatter Miguel de Cervantes kæmpede sig i 1605 til en central placering i den europæiske litteraturhistorie. Det år udgav han sin nu berømte roman om den spanske adelsmand Don Quixote, en tragisk skikkelse, der levede i sin egen verden formet af tidens ridderromaner. Romanen kom i to bind, men samtidig med dette hovedværk i den europæiske litteratur skriblede Cervantes en samling noveller, der nu for anden gang i 400 år foreligger på dansk.

Samlingens titel er EKSEMPLARISKE NOVELLER, og med den indikerer Cervantes, at novellerne kan læses som forbilleder og inspiration, og fortællingerne er også ofte ganske opbyggelige. De handler om udødelig kærlighed, om ærbare jomfruer og ædle riddere, og der er næsten altid en lykkelig slutning, hvor alle de rigtige får deres hjertes udkårne.

Det er underholdende læsning, fyldt med forklædninger og godmodige intriger, men der hvor det bliver rigtig sjovt, er når forfatteren inddrager 1600-tallets randeksistenser. Og dem vrimler det mildest talt med i Cervantes litterære univers, hvor der er tyveknægte og pirater, sigøjnere og galninge overalt. De er farverige indslag, der bidrager med skæve vinkler og humoristiske vrid i novellerne.

Et sådant indslag er den unge Tomás fra samlingens femte novelle. Han er en ung belæst landsknægt, der bliver forgiftet efter at være vendt hjem fra det krigshærgede Flandern. En kvinde har forelsket sig håbløst i den verdensfjerne soldat og i håbet om at kunne åbne hans øjne for hende, opsøger hun en maurisk giftblander. Men planen slår fejl, og Tomás forsvinder i stedet ind i en bemærkelsesværdig galskab.

– Tomás måtte holde sengen i seks måneder, hvor han tørrede ind og blev, som man plejer at sige, det rene skind og ben, og han så ud til at være gået fra sans og samling. Og selv om man gav ham al tænkelig behandling, blev han kun rask i kroppen, men ikke i sindet, for han var ganske vist helbredt, men grebet af den mærkeligste galskab, man nogen sinde har set. Den ulykkelige forestillede sig, at han var helt af glas, og denne forestilling fik ham til at råbe noget så frygteligt op, når nogen nærmede sig ham, og med velvalgte ord og forklaringer bønfaldt han dem om ikke at komme hen til ham, da han så ville gå i stykker; han var i sandheden ikke som andre mennesker; han var af glas fra isse til fod.

Det er Rigmor Kappel Schmidt, der står bag oversættelsen, kvinden der også gav os den nyeste oversættelse af Don Quixote, og den er en fornøjelse at læse.

Selv om der er adskillige århundreder mellem Cervantes og den moderne danske læser fænger sproget fra første færd, og de ret lange sætninger er aldrig for lange, men altid kunstfærdige. Selv om stilen til tider er barok i sin forstillelse, og den direkte tale ret ceremoniel, er der en fin rytme og et godt tempo hele vejen igennem teksten.

EKSEMPLARISKE NOVELLER er et kærkomment genhør med en original fortællerstemme, og man får lyst til at hive hans murstenstunge hovedværk ned fra reolen igen

Skrevet af Jonathan Kobylecki

Født 1981. Kandidat i Historie med tilvalg i Litteraturvidenskab.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *