Genfærdenes margueritrute – Lars Thomas DET MYSTISKE DANMARK


Turen går til hjemsøgte slotte og herregårde i et Danmark befolket af kæmpeslanger, spøgelseshunde og djævletilbedere. Lars Thomas har skrevet en rigt illustreret rejseguide til mystiske steder i landet, komplet med kørselsvejledning og parkeringsmuligheder.

Behøver man virkelig at drage til Kongernes Dal i Ægypten eller Loch Ness i Skotland for at finde mystiske bygninger eller risikere at møde overnaturlige væsner? Nej, mener forfatteren til talrige bøger om mystiske emner, Lars Thomas. I 75 korte kapitler beretter han om et Danmark, der er så smækfyldt med overnaturlige fænomener, at man nærmest skal være heldig for ikke at møde et spøgelse på vej ned i 7eleven eller en spøgelseshjort under en gåtur i Dyrehaven.

Hvert kapitel behandler én bestemt dansk lokalitets spøgerier og mystiske begivenheder. Der er således lagt op til, at læseren pakker madpakken og drager på søndagstur i et landskab befolket af mere mellem himmel og jord. Bogen er derfor forsynet med både rutebeskrivelse og parkeringsvejledning, så man med egne øjne kan se de mystiske steder.

Så går det ellers løs. I et letlæseligt sprog, der desværre bærer præg af klichéagtige vendinger og unødvendige gentagelser, præsenteres læseren for den ene hjemsøgte lokalitet efter den anden. Der berettes således om observationer af mystiske dragelignende væsner i Almindingen, om Thomas Kingos genfærd der om natten reciterer salmevers på Fraugdegård og om gravsoen fra Øster Hæsinge kirke, der vogter over begravede sjæle.

Et par trolde er der også blevet plads til, og en af dem forsøgte engang forgæves at sparke Skamby Kirke omkuld. Derfor ses der i kirkens grundmur en stor fodformet fordybning. Det kunne dog også tænkes, at geologer har en anden forklaring, der ”handler om erosion og geologiske kræfter, men den er der ikke nær så meget sjov ved”.

Spøgelser og trolde er som regel god underholdning, men for at den slags historier ikke skal ende på lejrbålsniveauet, er der nødt til at være et element af plausibilitet, og heri ligger bogens svage punkt. Der er nemlig for det første ingen rød tråd i de mange historier, hvilket giver indtryk af, at forfatteren ikke har haft andet kriterium end at historierne indeholder mindst et og gerne flere spøgerier. Historierne bliver heller ikke mere troværdige af, at øjenvidnerne konsekvent omtales som ”en tysk turist”, ”en 12-årig københavnsk dreng” eller ”en fugleinteresseret bankmand fra Korsør”. Derfor fremstår historierne hverken uhyggelige eller tankevækkende, men i stedet får man den mistanke, at forfatteren blot genfortæller gamle bondesagn. Det bekræftes af et hurtigt blik på bogens begrænsede litteraturliste der viser, at den primært bygger på samlinger af folkesagn og myter.

DET MYSTISKE DANMARK indeholder mange underholdende skrøner om danske seværdigheder, men den vil næppe medføre søvnløse nætter efter læsningen.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *