Glem bogen. Hør foredragene – Ebbe Kløvedal Reich EFTER KRIGEN – FØR FREDEN


EFTER KRIGEN – FØR FREDEN er bogformen af 12 foredrag som nu afdøde Ebbe Kløvedal Reich holdt i Vartov i løbet af 2004. Foredragene kan findes på DRs hjemmeside. Og kan med fordel lyttes til der.

For ukuelige fans af Ebbe Kløvedal Reich er EFTER KRIGEN – FØR FREDEN et naturligt indkøb. Men det er et indkøb, der skal være betinget af et ønske om at komme Ebbe Kløvedal Reich nærmere, ikke den danske efterkrigshistorie. Det er et udmærket eftermæle for en markant samfundsrevser og historieskriver fra efterkrigstiden. Men desværre ikke mere end det.

Udgivelsen giver et personligt billede af den danske efterkrigshistorie, som den blev opfattet af en politisk engageret historieskriver og fortæller. Sammen med mange har Kløvedal Reichs historiske romaner været min indgang til den danske historie, set fra et andet perspektiv end de store linjer, der kan fortælle så meget om et givet territoriums historie og så lidt om de mennesker der lever i det. Hoter og Estrid og deres vej gennem den danske historie var introduktionen til vores forfædres historie, som det ikke var gjort før.

Bogen er læseværdig og det er tydeligt, at Kløvedal Reichs veltalenhed og sikre hånd har været opfattet som sikker forudsætning for også at udgive foredragene i bogform. Men dette er ikke den kvintessentielle danske efterkrigshistorie. Dertil er bogen for springende og for personlig.

Læsningen af EFTER KRIGEN – FØR FREDEN skal være begrundet i et ønske om et indblik i den verden som Kløvedal Reich først var en ung iagttager af, og siden en grådig deltager i og begavet fortolker af. De politiske kampe som Kløvedal Reich deltog i som radikal EU-modstander er tilkendegivelser og historiske begivenheder, som har defineret det særligt danske i perioden fra de sene 60’ere og frem. Modstanden mod Vietnam, modstanden mod Atomkraft, EU-modstanden og kvindekampen. Som aktiv politisk figur i slutningen af 60-erne og 70-erne har Kløvedal Reich været personligt involveret i mange af de begivenheder som er med i EFTER KRIGEN – FØR FREDEN.

Man trækker tit på smilebåndet, og ser for sig det milde ansigt, hører den behagelige stemme med det stærke engagement. Og netop den personlige indlevelse repræsenterer en traditionel problematik for den historiske fremstilling. Skismet mellem den ‘nøgne’ sandhed og fortolkning. Og det er alligevel det, som en begavet formidler mestrer, nemlig at forholde sig til sin egen rolle og samtidig holde en linje i fortællingen.

EFTER KRIGEN – FØR FREDEN er naturligvis farvet historiefortælling. Det er en stærkt personlig udlægning af historien og det er naturligvis præmisserne, når forlægget er en foredragsrække, personligt båret af Kløvedal Reich.

Og det er vigtigt at huske på, når man fornøjet sluger EFTER KRIGEN – FØR FREDEN. At det er en personlig stemme om livet i det politiske Danmark i efterkrigsperioden og frem til 2004. Den hører med andre ord til på boghylden over politiske erindringer og ikke over dansk efterkrigshistorie. Den kommer heller ikke op og stå sammen med Hoter og Estrid på den historiske kanonhylde.

At bogen fungerer udmærket, er i mine øjne ikke et godt nok eftermæle for en historiefortæller af Kløvedal Reichs støbning. Det er til gengæld foredragene, hvor Kløvedal Reichs personlighed fanges så rigtigt af lyden af en lyttende Vartov-kirke, af et knitrende manuskript, af den så velkendte stemme og lyden af den latter, som hans begavede og humoristiske fortællinger altid, i lænestol såvel som i foredragssal/kirke, frembragte og -bringer. At høre foredragene betaler sig, på trods af at timerne bliver til flere end læseoplevelsen.

Du finder foredragene her: http://www.dr.dk/P1/Foredrag_paa_p1/Mands_minde. God fornøjelse.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *