Grænseeksistens – Arnaldur Indridason TAVS SOM GRAVEN


Indridasons anden kriminalroman på dansk er en medrivende skildring af både geografisk og menneskelig grænseeksistens.

TAVS SOM GRAVEN er den anden udgivelse af Arnaldur Indridasons til dato syv kriminalromaner på dansk. Ligesom NORDMOSEN (2002) er der tale om en roman, der behandler Islands hårde udvikling til et moderne samfund skildret på basis af en gribende kriminalhistorie.

Første- og andengeneration – forældre og børn – er aktørene i det historiske drama omkring 2. verdenskrig, der opklares i løbet af bogen, mens historiens fortællervinkel, kriminalkommisær Erlendur, og hans datter er tredje- og fjerdegenerationen i nutiden. Erlendur og hans medarbejdere opklarer som i NORDMOSEN en historisk drabssag med stor betydning og vigtige konsekvenser for nutiden.

Indridason er en uhyre effektiv fortæller af sit kriminalistiske stof. Han skifter ubesværet og overbevisende fortællervinkel og anvender elegant dialogen til at drive historien fremad. Hans egentlige anliggende er dog ikke det kriminalistiske, men snarere den store fortælling om den voldsomme islandske udvikling over nogle få generationer.

Det er historien om hustruvold, om gerningsmænd og ofre, under de ekstremt barske eksitensvilkår i det ‘gamle’ Island. Og i nutiden er det historien om Erlendurs svigt over for datteren, som han aldrig har påtaget sig en egentlig forældrerolle for. Datterens rådvildhed har resulteret i prostitution, narkomani og svigt over for sit eget ufødte barn. Uanset levevilkår er de menneskelige problemstillinger således konstante. Selv fortidens brutale gerningsmand, fra hvem plottet udspringer, er delvis forklaret og refleksiv i romanen. Og Erlendur lever videre med ‘arvesynden’.

Det er store følelser og problemer, der beskrives i romanen. Alligevel er lider troværdigheden ingen druknedød, måske fordi den store fortælling om det 20. århundrede har været særligt nærværende for en islandsk fortæller med den hurtige og voldsomme overgang fra et primitivt fisker- og bondesamfund til et materielt højtudviklet samfund.

TAVS SOM GRAVEN kan varmt anbefales som både kriminalroman og som skildring af geografisk og menneskelig grænseeksistens. Bogen udkom på islandsk i 2001. Tilgængeliggørelse på dansk må fremover gerne ske noget hurtigere!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *