Grænsepsykotisk virkelighed – Maja Elverkilde ALT DET DER ER MIT


Hvad sker der, når mennesket slipper sig selv og åbner op for en virkelighed, som tillader underbevidsthedens dystre drifter og længsler? I sin gådefulde og interessante novelledebut kredser Maja Elverkilde elegant om svaret.

Citat

I opbruddet kom vi fra hinanden, og på bodegaen kom jeg til at sidde sammen med nogle tåbelige gamle onkler, der hang hinanden om halsen og mindedes gamle dage, gamle dage i kolonihaven selvfølgelig, og så var det jeg knækkede. Jeg sad der på barstolen med tårerne trillende ned ad kinderne, jeg hulkede, jeg brølede af en sorg så dyb at jeg følte jeg aldrig ville kunne falde langt nok ned i den.

Ensomhed, frustration og usikkerhed går igen hos næsten alle figurerne i Maja Elverkildes fængende novelledebut ALT DET DER ER MIT. Skikkelserne i novellesamlingen er alle ekstremt påvirket af deres omgivelser, og de fleste af figurerne føler en næsten uhyggelig utilfredshed med den virkelighed, de befinder sig i. Lige indtil det øjeblik, hvor novellernes skizofrene virkelighedsbillede slår om og lader figurerne træde ind i et absurd og urovækkende univers, hvor normaliteten et sat på standby.

Samlingen består af 12 noveller fordelt på fire afsnit med hver deres selvstændige handlingsmønstre og skikkelser. I den ene novelle møder vi den hjemvendte søn, hvor fedekalven ikke behøver at frygte for sit liv, og i en anden novelle er hovedpersonen en transvestit, som køber et kolonihavehus med tilhørende familie og hvis splittede følelser ikke angår køn og krop, men hengivenhed og omsorg. En tredje novelle skildrer Anne-Sophie, som efter et ligegyldigt skænderi med sin kæreste oplever et gåsehudsfremkaldende mareridt i sin barndoms trygge hule i skoven.

Der optræder flere fortællerstemmer i de internt meget forskellige historier. Dog bærer de fleste fortællerstemmer alle en nærmest uhyggelig gammeldags tone, som virker som rungende anakronismer i den hverdag, figurerne befinder sig i. Fortællestilen underbygger herved på en raffineret måde personernes irriterende bedrevidenhed og arrogance, og illustrerer samtidig deres sårbarhed og skrøbelighed, som skyldes en virkelighed, de aldrig kan løbe om hjørner med, men som til gengæld løber om hjørner med dem.

I sine skildringer af det magtesløse individ, hvis normaliserede tilværelse rummer groteske og absurde elementer, drager Maja Elverkildes noveller paralleller til Franz Kafka og Villy Sørensens fremstillinger af en virkelighed, der pludselig kan dreje 180 grader. Et grænsepsykotisk landskab, hvor alle regler og dogmer er sprængt, og hvor underbevidsthedens mørke sider får frit løb.

ALT DET DER ER MIT er en konstant overraskelse, som aldrig lader sin læser dvæle dovent ved sin læseoplevelse. Blandingen af absurditet og dagligdag kædet sammen med de flimrende drømmeagtige sekvenser kræver stor styrke og udholdenhed, da man til tider må kæmpe for at holde sammen på personerne, handlingerne og de mange fortællere. Alligevel virker novellerne uhyggeligt dragende og lægger op til en snigende fremmedgørelse. En fremmedgørelse, som legende sætter spørgsmålstegn ved alt det som er vores. For når vi giver slip på dette, åbner vi op for et ukontrolleret mørkt kaos, hvor menneskets skyggesider forlader skyggerne og træder i karakter – og efterlader os ensomme, frustrerede og usikre.

Skrevet af Kristine Snedker

Cand.mag. i dansk og tysk. BA i litteraturvidenskab og retorik.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *