Grøn som en Hof – F. P. Jac EN SKIMTEN FRA UDESTUEN OG ANDRE ERINDRINGSDIGTE


Hvis Flemming Palle Jacobsens lyriske alter ego var et supermarked, måtte det blive Irma: For byens livsnydere.

F. P. Jac, der sidst var forbi mine læsende øjne med digtfortællingen NUMSEKAJ SOM BESØGSVEN fra 2003 (som alene pga. digtfortællingen om et mindre vellykket besøg hos Erik Skyum-Nielsen var en sand fornøjelse), har nu tømt hjernebarkens skuffedarium for minder fra karrierens sociale højdepunkter. At Jac er en uovertruffen social begavelse, altid fornøjet, aldrig bitter, kan der ikke herske tvivl om efter læsningen af hans såkaldte erindringsdigte, der hele tiden kammer over af ren lyksalighed. Og det smitter, skulle jeg hilse og sige.

Jac er glad for damer, selskab og ’lidt synsforstyrrelsesvæske’, som det hedder i erindringen OG SÅ FØLER JEG ALLIGEVEL AT JEG HAR NOGET TIL GODE!!!!! Titlen, der vel sagtens i sin langstrakte og talesprogsnære sludresyntaks slet ikke er en titel men blot en uprætentiøs digtindledning måske, er typisk for EN SKIMTEN FRA UDESTUEN. Digttitlerne, hvoriblandt mange slutter med indtil flere udråbstegn, indikerer ganske klart fest og glade dage. Måske ’glædesudråb’ var et bedre forsøg på en kategorisering end erindringsdigte?

Tilsammen udgør de hen ved 70 glædesudråb i hvert fald en lykkelig ihukommelse af fødselsdage hos aldrende branchekolleger, ture i høet med bedårende kvinder og simpel glæde over en kold snaps og en sildemad i æbletræernes skygge. Det er befriende tydeligt, at Jac rovdriver sig selv og sit liv frem i digtningen. Det er sådanne konkrete oplevelsesglimt i lykkeligt samvær med de mennesker Jac holder af at holde af, læseren får serveret uden at det bliver til kedeligt introspektiv vrangvending af en lutret sjæl. Slet ikke:

-Jeg synes jeg har mig en rigtig strutglæde ved at kigge lidt/rundt,/det er lige fra den rigtige morgen, der får glassene til at støde/tænder./
Der er jo så mange der sidder og disputerer ’Tour de France´/med Jørgen Leth/disse danmarksservietter der flyder sådan ud på en film.

Jac er blevet rigtig og endnu mere glad med alderen, og når man sådan kan strutglædes ved at solen står op og der cykles på tv, er fryden ved livet svær at få skudt ned. Og hvorfor skulle den også det? Det er jo tydeligvis herfra Jacs poesi og usædvanligt eksplosive livsgnist springer: ’Et lykkebefindende har du i mig ramt’.

Ofte er reminiscenser fra festtalers feterende spraderi og popsanges klingende refræn tydelige, og disse leftovers, eller støbekanter om man vil, gør de lige så ofte helt private intimiteter spiselige for en udenforstående læser. Således er den hørm fra inderkredsens selvfede indforståethed Jac tilgivet. Prompte.

Jacs lune lyriske gemyt hviler også på et par pasticher af kærlig og ironiserende karakter. F.eks. træder Jac eksplicit i Halfdan Rasmussens sko og får ’fin’ til at rime på ’hvin’ og i ET TILBAGEBLIK PÅ HALVFEMSERNES FORMÅEN, hvor minimalismens indadvendthed, der tydeligvis ligger Jac fjern, latterliggøres: ’Jeg er her, fordi jeg er her.’

Sådan kunne man blive ved mange linier endnu – sikkert – og det er netop denne glade og ublu forhippelse på at lade alle mulige stillejer blande sig, der konstant vil overraske læseren. Nok er det trivialiteter såsom drukmåsens hang til de våde varer og pizzanæsens forslugenhed til havefester, det hele tiden drejer sig rundt om. Men kedeligt bliver det aldrig, thi Jac forstår som få at ryste tilværelsens allermindste basseraller ud af sproget.

Når nu indholdet er så fornøjeligt, er det mystisk, at omslaget er så grimt. Den grønne farve kunne lede tankerne hen mod et eksamensbord. Det er helt forkert. Farven er ølflaskernes, og at der tilmed er dug på ruden (det kan måske anes på miniaturebilledet her ovenover?) tyder blot på, at bajeren er perfekt afkølet. Skål og be happy 🙂

Skrevet af Søren Langager Høgh

Født 1977 Cand.mag, dansk og litteraturvidenskab, Københavns Universtitet Ph.d.-stipendiat med titlen ""Litteraturens ting"", Københavns Universitet.

Skriv til Søren

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *