Han er Herren, Han ved, hvad Han gør – Joseph Roth JOB. ROMAN OM ET ENKELT MENNESKE


Joseph Roth sender Job til Amerika. Det kommer der en god roman ud af.

Citat

Han troede på alt, hvad hans børn fortalte: Amerika var Guds eget land, New York var miraklernes by og engelsk det smukkeste sprog i verden. Amerikanerne var sunde og de amerikanske kvinder var smukke, sportsresultater var betydningsfulde, fattigdom var selvforskyldt og rigdom rosværdig, at det var nok blot at tro på sig selv for at få succes, at dans var godt for hygiejnen, at det at løbe på rulleskøjter var en pligt, at velgørenhed kunne betale sig økonomisk, at anarkisterne var forbrydere og strejkende arbejdere menneskehedens fjender, at politiske agitatorer stod i forbund med djævlen, mens moderne maskiner var himlens velsignelse, Edison det største geni. Snart ville menneskene flyve som fugle, svømme som fisk, se ind i fremtiden som profeter, leve i evig fred og i fuldkommen enighed bygge skyskrabere, der nåede op til stjernerne.

Mendel Singer er en rettroende russisk jøde, som har al mulig grund til at være tilfreds. Han har et hus, en kone, en smuk datter og to kvikke sønner. Men da hans tredje søn, Menuchim, fødes som krøbling, går det hastigt ned ad bakke for ’den retfærdige’, som Mendel kaldes. Hans ældste søn, Jonas, kommer i hæren, den næste, Shemarjah, deserterer, datteren, Mirjam, roder rundt i kornmarkerne med liderlige kosakker, og konen, Deborah, bliver både gammel og grim. Mendel forstår ikke, hvorfor han bliver straffet, han er både from og gudfrygtig, men i sin søgen efter et bedre liv lykkes det ham at emigrere til Amerika, hvor han, konen og datteren genforenes med Shemarjah, der nu blot hedder Sam.

For Mendel Singer er USA det forjættede land, og New York Åbenbaringens ’ny Jerusalem’ – hans møde med Frihedsgudinden er en ligefrem epifanisk oplevelse. Det var Joseph Roths ældre samtidige, Theodor Herzl, der formulerede zionismen som en form for centripetalkraft, der lykkeligt skulle samle det i diasporaen splittede jødiske folk. Den slags utopi lider dog hurtigt skibbrud hos Roth, hvor Mendel Singer snart må indse, at USA blot reproducerer hans livs hidtidige lidelser, tilmed i grotesk forstørrelse the american way. Hans liv går fra skidt til meget værre. Det får ham til at forbande Gud og vende sig bort fra den rette tro, indtil miraklet sker. Som i Biblens historie om Job skal Mendel fratages alt, inden han får det dobbelt igen.

Romanen foregår fra omkring den russisk-japanske krig i 1904-05 og indtil årene efter Første Verdenskrig, hvor flere europæiske stormagter som bekendt brød sammen – deriblandt Det Østrig-Ungarske Dobbeltmonarki, i hvis østligste udkant Joseph Roth blev født i 1884 i byen Brody i Galizien. Senere blev han feteret journalist og omgikkes folk som Walter Benjamin og Ödön von Horvath i Berlin. Han døde syg og fordrukken i Paris i 1939, tre måneder inden Anden Verdenskrig brød ud, men efterlod sig et blivende værk. Ud over JOB (1930) har også RADETZKYMARCH (1932) opnået status af klassiker.

At Joseph Roth applicerer Job-myten på en ganske almindelig russisk-jødisk skolelærer som Mendel Singer, skaber en fornøjelig ironisk distance i teksten. Mendel er ikke nogen bibelsk patriark, men snarere en jødisk antihelt, som man kender dem hos fx en Woody Allen. Jobs Bog er ellers en ærefrygtindgydende tekst, hvori det, der senere (fra og med Leibniz i 1710) er blevet kaldt teodicé-problemet formuleres: hvordan kan en almægtig og algod Gud retfærdiggøres, når hans skaberværk er fuldt af lidelse og smerte? I den tyske filosof Rüdiger Safranskis læsning er Job ligefrem den, der redder Gud fra at synke ned til primitiv naturgud ved at insistere på hans uendelige godhed og indsigt.

Det er måske en pointe, at hvor Biblens Job får ’alt, hvad han havde ejet, tvefold igen’ i ret bogstavelig forstand, så må Mendel Singer nøjes med en mere beskeden belønning for at være Guds udvalgte. Det tyvende århundrede er katastrofens og de bristede illusioners tidsalder. At der kan komme gode og sjove romaner ud af den indsigt, er JOB. ROMAN OM ET ENKELT MENNESKE et fint eksempel på.

Skrevet af Martin Baake-Hansen

Martin skriver ph.d. om nostalgi i romaner af Joseph Roth, Sándor Márai, Imre Kertész og Herta Müller. Anmelder desuden ved tidsskriftet Standart.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *