Det handler om at finde den gratis chokolade – BOGFORUM 2015, Lørdag


I og med at BogForum er en af branchens centrale platforme at markedsføre sig på, kan man også opdage lidt om dens dynamikker og selvforståelse, af at gå lidt omkring og observere.

Først og fremmest et tip: Når man bevæger sig rundt mellem standene, må man ikke glemme smagsprøver. Kom gerne tidligt – der er udvalget størst, og der har været færrest børnefingre i skålene.

Det kan sagtens være, at oplagstallene ikke er, hvad de har været – men gamle industrier finder altid måder at overleve. Hos Boghåndværkets Forening taler Tom Ahlberg fra Forlaget Underskoven om selvudgiven litteratur. 15 % af alle titler, der udgives disse år er selvudgivne – på e-bøger er tallet helt oppe på 20 %. Er den klassiske forlagsmodel en gletscher, der smelter langsomt? I hvert fald er de store firmamodeller ikke nødvendigvis garanter for den skarpeste litteratur i en tid, hvor medieværktøjer er hvermandseje og mere og mere er i hænderne på det kreative netværk.

På Rød Scene taler Lars Movin og Asger Schnack om deres fælles bog DAN TURÈLL – HELE HISTORIEN. Forfatterne tilhører hver deres generation og bidrager med forskellige vinkler til historien – Movin er den akademisk djærve monografist, Schnack er veteranen, den beslægtede kunster og historisk aura-garant.

Gad vide hvem af dette års programsatte digtere, der får en Turèll-lignende forskudt status i den posthume del af deres karrierre? Eftermælets mulighed er et spøgelse, man må leve med i samtiden. Man må jo så heller ikke glemme, at en af BogForums funktioner også er litterær kendisspotting. Man får øje på en digter, der spejler sig i foyerenscaféens glasruder; en konservativ politiker, der holder hof for journalister i midtergangen.

På Forlaget Gladiators stand kan man hver dag høre oplæsninger med elever fra forlagets egen skriveskole. Dagens oplæsere er fokuserede og veloplagte, selvom de taler til et småt publikum, der er placeret i en trafikal hovedåre mellem standen og en madbod. Mest interessant er Selina Roms excentriske og distræte digte, der dyrker – og faktisk fornøjer sig ved – en sproglig fremmedgørelse fra kroppen. Det bliver spændende at se, om den alternative forfatterskole ender som en litteraturhistorisk fodnote, eller om den faktisk kan ende med at forrykke magtbalancen i det Københavnske litteratursystem.

Men vogt Dem for spådomme – fremtiden er en forestilling i nutiden. Men også en drøm i fortiden. På en lidet besøgt stand sidder en håndfuld ret så voksne mænd, der deler en drøm og har matchende t shirts. Science Fiction Cirklen er, efter eget udsagn, fakkelbærerne inden for seriøs dansk science fiction.

Især holder de live i sci-fi kortprosaen via deres antologier, og vedligeholdelsen af et par undselige forfatterskaber. Der er udgivelser i stride strømme, der må ligge tonsvis af frivillige mandetimer her. Udgivelserne er måske lidt klodsede, hvad angår markedsføring og layout, men de ledsages af dedikerede forord og skræddersyede omslagsillustrationer – alt sammen con amore. Det er brødløst og usexet, men også fuldstændig ærligt. Klokken ringer 18, og BogForum lukker for i dag, folk sluses ud i regnen og går i flok mod den chaufførløse metro.

Skrevet af Victor Ovesen

Victor er Cand.mag i Litteraturhistorie, med speciale i blandt andet naturdigtning. Født i Aalborg i 1987, og serielt ulykkeligt forelsket i guitarer han ikke har råd til.

Skriv til Victor

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *