Historisk, men højaktuel – Hans Scherfig FRYDENHOLM


Hans Scherfigs roman er fra 1962, men alligevel ikke en dag for gammel.

FRYDENHOLM er på mange måder højaktuel læsning, selv om Hans Scherfigs største og efter sigende skammeligt oversete roman nu har rundet de 43 år. Aktualiteten skyldes til dels konkrete begivenheder, nemlig at romanen genudkommer i forbindelse med Hans Scherfigs 100-års fødselsdag og med 60-årsdagen for den danske befrielse. Der er imidlertid også andre grunde til en (gen)læsning.

FRYDENHOLM fortæller nemlig historien om de danske kommunisters skæbne under Anden Verdenskrig og får med genudgivelsen igen en stemme til at blande sig i det veritable kor, der for tiden lyder af alternative, anderledes og oversete vinkler på krigen(f.eks. den tyske blockbuster ‘Der Untergang’, der beretter om krigens sidste dage – fra Hitlers side af bunkeren – eller Peter Øvig Knudsens populære historiske biografi Birkedal om den danske, højtplacerede Gestapomand og nådesløse bøddel Ib Birkedal Hansen). Anden Verdenskrig er endnu engang blevet taget op til revision, og FRYDENHOLM dukker op igen på rette tid til at komme med sin vinkel: kommunisternes.

Man skal holde tungen lige i munden for at følge med i historien. Persongalleriet er så omfattende, at selv Dostovjevskij og Tolstoy ville være imponerede, og derudover fornemmer man, at der ligger rigtige personer og begivenheder til grund for hele fiktionen. FRYDENHOLM er en nøgleroman, og det kan være lidt frustrerende, da man som nutidig læser ikke altid kan bryde parallelkoden til datidens virkelighed og derfor ofte sidder tilbage med en fornemmelse af ikke at have forstået alle referencer, konnotationer og lag.

Men alligevel er FRYDENHOLM al umagen værd. Den overordnede historie om interneringen af de danske kommunister og om den grundlovsstridige lov, der med tilbagevirkende kraft forbød al kommunistisk virksomhed, er både spændende på krimi-måden og fordi, den beretter om en tabubelagt side af danmarkshistorien under krigen, som det er chokerende at erfare i detaljer. Der er ingen grænser for politiets samarbejdsvilje med værnemagten, og ingen bund de danske politikere ikke vil skrabe for at føje tyske ønsker.

FRYDENHOLM er detaljeret og dokumenteret historisk oplysning, som vinder ved at blive leveret i en skønlitterær form. For Scherfig bruger de mange personer, man lærer at kende, til at forklare alle tænkelige vinkler på situationen, så læseren forstår og fatter sympati – både med den kommunistiske familiefar Martin Olsen, der intet har gjort, men alligevel forfølges, men også med Bukse-Marius, den småtbegavede taber, der aldrig har haft nogen andre evner end at være arier, og derfor indsnøres af den nazistiske ideologi som følge af manglende selvværd og social accept.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *